Social

#masuri anti-covid #pedepse uriase #pedepse #romani #inchisoare

Pedepse uriase: 12 ani de inchisoare pentru romanii care nu respecta masurile anti-Covid

Romanii care nu respecta masurile de prevenire a rapandirii coonavirusului risca pedepse usturatoare. Pesepsele pot ajunge pana la 12 ani de inchisoare.

 

In Romania, urmeaza ca astazi sa fie adoptata o ordnanta de urgenta care prevede ca Romanii testati pozitiv cu noul coronavirus, dar care sunt asimptomatici, sa fie tratati la domiciliu, unde trebuie sa stea in izolare, timp de 14 zile. Asta, fara a sta internati in prealabil, timp de  48 de ore, cum se intampla in prezent.  Acest anunt a fost facut de ministrul Sanatatii, care a precizat ca, in acest caz, un rol important il vor juca medicii de familie.

Cu toate acestea, oamenii nu respecta perioadele de izolare, nici in prezent, iar anchetele epidemiologice si controalele persoanelor carantinate se fac greu. Mai mult, autoritatile sustin ca a crescut numarul celor care incalca legea si ies din izolare, desi sunt pozitivi. DSP si Politia afla tardiv si le fac dosare penale.

Un astfel de caz s-a inregistrat in Alba, unde, o femeie de 61 de ani, nu a respectat cele 14 zile de izolare, desi avea un rezultat pozitiv de Covid. Aceasta a plecat intr-un alt judet, desi trebuia sa ramana in izolare, acasa.

”Politistii au verificat-o la locatia unde a declarat ca se izoleaza, insa nu au gasit-o, motiv pentru care au demarat activitatile de cercetare si in urma acestora, impreuna cu colegii de la judetul Mures, femeia a fost gasita in comuna Mica, din judetul Mures. Pe numele ei a fost intocmit dosar penal pentru zadarnicirea combaterii bolilor”, a declarat Luminita Prodan, comisar sef  si purtator de cuvant IPJ Alba, potrivit stirileprotv.ro.

Pedeapsa drastica pentru romanii care transmit Covid-19 – pana la 12 ani de inchisoare

Tot mai multi romani se testeaza la cerere din diverse motive. In momentul in care un test iese pozitiv, laboratorul anunta Directia de Sanatate Publica, iar pacientul trebuie sa anunte medicul de familie si sa ajunga rapid la spitalul de suport Covid, pentru o evaluare. 

Daca medicii stabilesc ca poate merge acasa, pacientul trebuie sa ramana in izolare timp de 14 zile, fie la domiciliu fie in alt loc indicat autoritatilor. 

Cei care nu raman in izolare risca un dosar penal si o condamnare de la 6 luni la 3 ani sau amenda.

Mai mult, daca persoana respectiva transmite virusul unei alte persoane si rezulta decesul acesteia, pedeapsa poate ajunge si la 12 ani de inchisoare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea