Social

#paine #anpc #panificatie #produse de panificatie

ANPC: Cele mai multe sesizari, in pandemie, au fost in sectorul panificatiei

Eduardt Cozminschi, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a declarat ca cele mai multe sesizari si reclamatii, in perioada pandemiei, s-au inregistrat in sectorul panificatiei. Tocmai de aceea ANPC a luat decizia de a impune ambalarea tuturor produselor de panificatie, iar in hypermarketuri s-a luat decizia ca produsele de panificatie neambalate sa fie vandute de o persoana acreditata.

 

“A crescut numarul reclamatiilor si sesizarilor in aceasta perioada privind modul de desfasurare a comertului. Aceste sesizari si reclamatii am incercat sa le transpunem intr-un ghid de bune practici cu marele retele comerciale in ideea in care sa eliminam orice alte surse de contaminare sau de transmitere a acestui virus. La nivelul ANPC exista o permanenta preocupare pentru supravegherea si monitorizarea pietei din acest punct de vedere. (…) Printre cele mai multe sesizari si reclamatii le avem si pe cele din sectorul acesta al painii si al produselor de panificatie. Tocmai de aceea s-a si impus nevoia acestui proiect legislativ. Alte sectoare la care am primit foarte multe reclamatii sunt cele privind desfacerea vrac a legumelor si fructelor, la dulciuri, iar in acest sens s-au luat masuri la nivelul hypermarketurilor pentru a se restrange pe cat posibil desfacerea vrac a produselor”, a declarat Eduardt Cozminschi.

Concret, hypermarketurile pot sa vanda painea neambalata, produsa in incinta magazinului, cu o singura conditie: sa aiba o persoana desemnata care sa ia produsul dorit de clienti, sa-l ambaleze si sa-l puna in cosul de cumparaturi. Nicio persoana din afara personalului desemnat nu are voie sa atinga produsele de panificatie.

Aceasta masura a fost luata, intrucat produsele de panificatie din hypermarketuri, puse la dispozitia clientilor sunt atinse de zeci de persoane, fara sa poarte manusile de protectie puse pe raft si fara sa foloseasca clestii speciali. Prin urmare, produsele de panificiatie neambalate sunt expuse nu numai infectarii cu noul coronavirus, dar si cu alte zeci, poate chiar sute de bacterii si virusuri periculoase.

Pe de alta parte, producatorii ar putea fi obligati sa ambaleze produsele vandute inainte de a le expedia catre magazine.

Aceasta masura vine si in contextul in care, un studiu realizat de Universitatea din Bucuresti a demonstrat ca noul coronavirus rezista pe paine pana la 3 ore.  

Preambalarea produselor de panificatie vrac ar fi o masura in plus pe care ANPC doreste sa o ia in vederea asigurarii securitatii si sanatatii consumatorului roman.

”Ideea acestui ordin era de fapt sa preintampinam prezenta consumatorului in punctele de autoservire pentru ca, stim foarte bine, exista acel gest reflex al cumparatorului de a verifica daca produsul este proaspat, daca este cald etc. Trebuie sa limitam la maximum contactul fizic al produsului de catre cumparator in ideea in care respectivul cumparator poate atinge mai multe produse in afara de cele pe care le cumpara el. (…) Acest ordin nu ar fi viza doar preintampinarea rapandirii acestui virus. Urmarim, de fapt, o crestere a gradului de securitate al produsului pentru ca pot aparea si alte complicatii nu doar raspandirea acestui virus. (…) Eu cred ca ar fi o masura in plus pe care o luam pentru a asigura securitatea si sanatatea consumatorului roman”, a mai adaugat presedintele ANPC, potrivit rohealthreview.ro.

Sursa foto: piqsels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea