Stiinta & Tehnologie

#leasing auto #avantaje #dezavantaje

Afla care sunt avantajele si dezavantajele in tehnica de finantare de leasing auto

Leasing-ul auto este o excelenta alternativa a cumparatorului de masini. Acesta poate avea o masina noua fara a detine initial toata suma de bani necesara pentru achizitionarea ei.

Avantajele leasing-ului auto:

 • reprezinta unul dintre cele mai eficiente mijloace de finantare pentru cumpararea unei masini noi sau pentru schimbarea masinii
 • prin aceasta forma de finantare toate partile sunt in avantaj
 • este o tehnica de finantare prin care banii sunt transformati in bunuri
 • este o sursa suplimentara de credit
 • reprezinta un mod avantajos de plata a masinii dorite, fara a fi nevoie de a da toti banii deodata (ci in rate lunare)
 • permite cumpararea bunului (a autovehiculului) in rate si folosirea lui inainte de achitarea integrala a tuturor ratelor
 • nu este obligatorie plata in avans a unor rate, sau plata unui avans pentru incheierea contractului (astfel se poate face o economisire a capitalului)
 • bunul finantat poate fi exploatat pe o perioada destul de lunga de timp, astfel el poate fi amortizat economic si investitia rentabilizata
 • beneficiarul are posibilitatea reducerii ratelor lunare
 • comparativ cu un credit bancar, leasing-ul este mai eficient si mai usor de realizat, nu necesita mult timp si nu sunt necesare foarte multe acte
 • conditiile de finantare sunt flexibile
 • asigurarea CASCO poate fi inclusa in rata de leasing.

Dezavantajele leasing-ului auto:

 • masina va putea fi folosita de client dar nu va fi proprietatea acestuia daca nu a platit toate ratele integral
 • pe toata durata contractului si pana ce sunt achitate ratele, proprietarul masinii va fi desigur firma de leasing
 • masina se poate folosi de catre client, dar acesta nu o poate vinde sau instraina pe durata contractului
 • pentru a folosi masina in strainatate trebuie ca firma de leasing sa-si dea acordul cu privire la utilizarea masinii afara din tara (firma fiind in calitate de proprietar)
 • exista si posibilitatea de reziliere a contractului (in cazul unor penalitati aplicate clientului)
 • cand clientul alege varianta unui credit auto in maxim 20 de minute atunci nu va mai fi incantat de varianta de leasing care nu ofera credite preferentiale
 • un credit auto este convenabil si poate concura cu un leasing, deoarece in primul caz conditiile pot fi mai avantajoase.

Prin contractul de leasing ambele parti au drepturi dar si obligatii. Bunul – respectiv autovehiculul – va fi in proprietatea celui care finanteaza (deci a firmei de leasing). Creditorul va fi proprietarul masinii doar pe durata contractului. Utilizatorul va deveni proprietarul masinii dupa ce va plati toate ratele, dupa terminarea contractului. Prin leasing el va cumpara o masina noua desi are initial un capital insuficient. Va sti rata de leasing lunara, va sti cum sa-si planifice cheltuielile astfel incat sa plateasca si ratele la timp. in contract sunt anumite clauze care trebuie citite cu atentie deoarece pot reprezenta riscuri pentru client (obligatiile acestuia fiind uneori greu de indeplinit).

In general toti finantatorii urmaresc sa obtina avantaje, sa aiba castiguri din clauzele contractuale. Atunci cand clientul nu reuseste sa-si indeplineasca obligatiile contractuale, sa plateasca ratele, castigurile finantatorului vin din revanzarea masinii, aceasta fiind returnata de client dupa expirarea perioadei contractuale. In concluzie finantatorul va fi mereu in avantaj, de aceea el are interesul de a prezenta oferte de finantare atragatoare pentru a atrage cat mai multi beneficiari in cadrul operatiunilor de leasing si uneori conditiile lor contractuale sunt usor de indeplinit daca durata de leasing se intinde pe o perioada indelungata de timp.

Conditiile contractuale pot fi standard la multe companii de leasing si acest lucru creste operativitatea vizavi de desfasurarea negocierii si deci de incheierea contractului de leasing intre finantator si client. Societatile de leasing sunt motivate sa ofere credite deoarece au numeroase beneficii, iau comisioane si dobanzi care sunt corespunzatoare sumei de bani sau creditului facut pe un anumit termen.

in ceea ce priveste clientul acesta va putea folosi masina cumparata – ea fiind obiectul contractului de leasing – dar isi va asuma riscul distrugerii sau pierderii acesteia din cauze neprevazute, fiind obligat sa plateasca ratele de leasing pana la terminarea lor, deci pana la achitarea integrala a valorii bunului.

Daca sunt incalcate grav obligatiile contractuale de catre beneficiar, este posibil ca efectele contractului sa inceteze si bunul sa nu mai poata fi folosit de catre client. Drept urmare clientul va fi obligat sa restituie autoturismul si acesta va fi eventual revandut. Prin leasing se faciliteaza circulatia bunurilor pe piata – respectiv a autoturismelor.

 •   2017-07-05
 •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: O cariera de succes la varsta de 5 ani

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Cosmina Marinescu: Rolul tatalului in stabilirea bugetului familiei

Expertul Acasa.ro, Cosmina Marinescu, consilier financiar

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.