Financiar

#somaj #angajat #stat #privat

Companiile private au dat afara 200.000 de oameni, statul doar 2.300

Companiile private au dat afara 200.000 de oameni, din septembrie 2008 pana in prezent, in timp ce statul a concediat doar 2.300 de bugetari , adica de aproape 100 ori mai putin. Astfel, greul crizei este suportat in proportie de aproape 99% de sectorul privat, in timp ce statul se imprumuta de la FMI ca sa plateasca salarii. Mai mult, in sectorul privat au fost nu numai concedieri , ci si reduceri de salarii.

"Restructurarea sectorului de stat se lasa asteptata pentru ca are surse de finatare, insa companiile private nu au avut alta solutie, fiind nevoite sa treaca la restructurari de personal dupa ce au redus costurile materiale. Pe de alta parte, statul a inceput sa faca credite internationale, a gasit tot felul de solutii prin aranjamente interne, a mai adaugat o taxa, un impozit sau a mai renuntat la alte cheltuieli si si-a pastrat salariatii", explica Adrian Izvoranu, directorul general al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), citat de Ziarul Financiar.

Pana la jumatatea anului, cheltuielile de personal din sectorul bugetar au inregistrat o crestere de 12%, pe cand cheltuielile de capital au consemnat o scadere de 16,3%.

Costurile salariale cu cei 1,4 milioane de bugetari se ridica, la un salariu mediu net de 350 de euro, la 11 miliarde de euro. O reducere cu 20% a numarului de bugetari ar insemna economii de 2,2 miliarde de euro, adica 1,8% din PIB.

Numarul somerilor din sectorul privat a crescut alarmant in primele luni ale anului, comparativ cu sfarsitul anului trecut cand unul din trei someri provenea de la stat. Cand vine vorba despre estimarile cu privire la numarul de someri pana la finele acestui an, oficialii se contrazic: daca FMI a prognozat pentru Romania un numar de peste 800.000 de someri, ministrul muncii si seful ANOFM au opinii diferite depre evolutia somajului, fara insa a da cifre exacte.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea