Stiinta & Tehnologie

#sisteme de ventilatie

Tipuri de sisteme de ventilatie si cat de eficiente sunt acestea

Una din cele mai importante lucruri care ii intereseaza pe proprietarii unei cladiri este legat de sistemul de ventilatie. Cand ventilatia nu este realizata in mod corect, acelasi debit de aer vehiculat in doua incaperi similare din punct de vedere al volumului si al formatului, cu mentiunea ca in una din incaperi, calitatea aerului este mai buna, fiind mai bine ventilata.

De aceea, eficienta ventilatiei este foarte importanta si presupune capacitatea sistemului de ventilatie de a elimina poluantii dintr-o zona perfect delimitata, ceea ce inseamna ca un sistem de ventilatie industriala eficient poate asigura calitatea aerului cu un debit mai mic decat al unui sistem mai putin eficient.

Informatii importante despre sistemele de ventilatie si eficienta acestora

Eficienta ventilatiei dintr-o incapere depinde in primul rand de caracteristicile sistemului, de caracteristicile si de pozitia gurilor de ventilatie si de tipul incaperii in care este amplasata. In cazul in care eficienta este clasificata ca fiind un parametru non-dimensional subunitar, se vor forma bulele de aer in zona ventilata, iar in acele bule numarul de schimburi orare este inferior cerintelor de proiectare.

Cu cat valoarea este mai mare, cu atat sistemul este mai eficient. Un sistem de ventilatie eficient va garanta si circulatia uniforma a aerului in intreaga zona ventilata, de aceea este importanta alegerea unor cosuri de fum ieftine si foarte eficiente.

Sistemele de ventilatie pot fi rezidentiale si industriale. Alegerea unui ventilator depinde de tipul incaperii in care va fi instalat, de volumul incaperii, dar si de tipul si caracteristicile fluxului de aer ce urmeaza sa fie vehiculat, spre exemplu daca este vorba de aer curat, aer curat si praf, precum si de aer cu particule. In alta ordine de idei, este foarte important si tipul de configuratie a sistemului de ventilatie, daca acesta se monteaza pe perete cu refulare in conducte, cu evacuare directa la exterior, daca este vorba de montajul la ferestre, de sistemele pentru unitati centralizate sau de ventilatoare specifice pentru conducte lungi.

Pentru a alege ventilatorul este important de avut in vedere temperatura, umiditatea, debitul de aer, presiunea necesara, nivelul de zgomot, alimentarea electrica –daca este monofazata sau trifazata. Din punct de vedere al tipurilor de ventilatie, pot fi identificate mai multe tipuri. Este vorba despre ventilatia naturala care se va realiza prin deschideri in acoperis, prin cosuri, ferestre sau alte deschideri de acest gen.

Ventilatia mecanica necesita un sistem mecanic de aerisire care sa asigure fluxurile adecvate de ventilatie. Debitul de aer este furnizat de un ventilator sau de mai multe ventilatoare, care pot fi montate sau nu pe perete. In cazul in care acestea nu pot fi montate pe perete, tubulatura sau canalele de distributie ale aerului sunt folosite pentru a transporta aerul catre grilele de aspiratie sau de refulare.

Sistemele de ventilatie cu un singur flux extrag aerul din incapere si il transporta spre exterior prin conducte, in timp ce pentru sistemele cu flux dublu, atat extractia, cat si introducerea aerului in zonele de ventilatie sunt mecanice.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea