Social

Tot mai multi europeni sunt recrutati de gruparile teroriste

Autoritatile europene sunt tot mai ingrijorate de cresterea numarului teroristilor racolati din randurile cetatenilor comunitari.

Daca la sfarsitul lunii martie directorul CIA, Michael Hayden, declara ca organizatia terorista Al-Qaida recruteaza si antreneaza teroristi cu „alura occidentala”, care ar putea ajunge in SUA fara sa trezeasca banuieli, un raport al Europol releva ca si autoritatile din Uniunea Europeana se confrunta cu o problema similara.

Mai exact, documentul arata ca numarul arestarilor operate sub acuzatii legate de terorism s-a dublat in 2007 la nivelul UE. Cu toate acestea, majoritatea atacurilor comise pe teritoriul comunitar au fost asociate miscarilor de separatism, informeaza „EUObserver”. Anul trecut, statele comunitare au raportat Europol un numar total de 583 de atacuri si 1.044 de suspecti arestati, in crestere cu 24 si, respectiv, 48 de procente fata de bilantul din 2006.

Cu toate aceastea, 89% din atacurile raportate au fost asociate violentelor separatiste din Spania si Franta. Doar patru la suta au dintre acestea au avut legatura cu militantii islamisti . Mai mult, numarul arestarilor operate in randul extremistilor musulmani suspectati de violenta a scazut de la 257, in 2006, la 201, in 2007, in timp ce explozibilii artizanali reprezinta in continuare mijloacele lor preponderente de actiune.

Statele comunitare, in alerta

In pofida unei aparente descresteri, o parte din statele UE sustin ca amenintarea fundamentalismului islamic „fie a crescut, fie a ramas cel putin la un nivel ridicat”. Directorului Europol, Max-Peter Ratzel ( foto ), sustine ca aceasta amenintare provine „partial” de la gruparile islamiste pakistaneze afiliate al-Qaida, in timp ce europenii sunt recrutati in special pentru activitati teroriste din Irak si Afganistan, desi, mai nou, Somalia reprezinta o alta destinatie pentru militantii islamisti.

Ingrijorarea autoritatilor europene este explicabila avand in vedere ca, in 2007, din cele 1.044 de arestari operate marea majoritate au vizat cetateni europeni suspectati de apartenenta la o grupare terorista. In cazul extremismului islamist, numarul suspectilor nascuti in spatiul comunitar si detinatori ai unei cetatenii europene pare sa fie tot mai mare, mai dezvaluie raportul citat. „Acest fapt ar putea indica o crestere a numarului teroristilor nascuti in statele UE", a explicat declarat Peter Ratzel.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea