Social

Tariceanu, transparent: STS sa trimita inregistrarile telefoanelor mele la CSAT!

Premierul Calin Popescu Tariceanu s-a prezentat, ieri, in fata Parlamentului pentru a sustine o declaratie politica in care a explicat detaliat firul evenimentelor privind telefonul pe care l-a dat procurorului general al Romaniei, Ilie Botos . Tariceanu a vorbit in fata colegilor parlamentari in calitate de deputat PNL. Ranind orgoliul prezidential al lui Traian Basescu, premierul a mentionat ca prezenta sa in plenul Parlamentului se datoreaza faptului ca doar acest for controleaza Executivul, asadar, nu simte ca ar trebui sa dea explicatii altcuiva. Primul-ministru a intarit ideea ca a vorbit cu Botos doar pentru a se informa intr-un caz important care priveste interesele economice ale statului roman si a cerut STS sa puna la dispozitia CSAT inregistrarile convorbirilor sale care sa demonstreze acest lucru. Pentru prima data de la inceputul acestui scandal al telefonului, Tariceanu a adus in discutie si rolul sau de vicepresedinte al CSAT, care il obliga, o data in plus, sa fie informat.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a solicitat STS sa puna la dispozitia CSAT inregistrarea convorbirilor sale telefonice cu procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, si cu presedintele Traian Basescu, desi a afirmat ca nu stie daca telefoanele sale sunt inregistrate. Tariceanu a solicitat, de asemenea, CSAT sa faca un raport in legatura cu faptele din zilele in care l-a sunat pe Botos. Premierul a propus ca in CSAT sa fie abordata de urgenta problema realizarii unui " cod de conduita " pentru reprezentantii puterii, in care sa se precizeze cum trebuie sa actioneze acestia in situatii "confuze" sau de criza. Intrebat dupa sustinerea declaratiei politice daca are informatii ca ar fi inregistrate convorbirile sale telefonice, Tariceanu a raspuns: "Nu, nu am informatii, dar n-ar fi o situatie surprinzatoare ca STS sa inregistreze convorbirile premierului, nu pentru a le asculta, ci pentru a exista o proba materiala a modului de exercitare a mandatului". Premierul a mai spus ca nu a fost citat la Parchet in cazul Patriciu si nici nu stie ca ar urma sa fie citat.


Nu exista dovada imixtiunii in Justitie!

Tariceanu a precizat ca doreste sa aduca unele elemente suplimentare, prin care vrea sa lamureasca conditiile in care s-a desfasurat convorbirea sa cu procurorul general Ilie Botos. El a precizat ca a venit sa faca aceste precizari in fata Parlamentului, deoarece acest for cotroleaza Executivul si considera ca numai in fata Parlamentului trebuie sa dea explicatii. Tariceanu a reafirmat clar si raspicat ca a dat acel telefon in calitate de prim-ministru, pentru a se informa, si nu pentru a influenta mersul anchetei. "Nu exista nici un element care sa justifice acuzatia de imixtiune in actul de justitie, lucru care este, de altfel, admis si de domnul procuror general ", a adaugat premierul. Tariceanu a mentionat ca, potrivit legii, prim-ministrul reprezinta Guvernul in relatiile acestuia cu Ministerul Public . "Ca atare, conversatia are acoperire legala", a sustinut Tariceanu. El a precizat ca, in al doilea rand, a dat acel telefon in calitate de vicepresedinte al CSAT. Tariceanu a adaugat ca CSAT promoveaza strategia de securitate nationala a Romaniei, care mentioneaza in mod clar vulnerabilitatile economice la care poate fi supusa economia nationala. "Datorita faptului ca era implicata cea mai mare societate cu capital romanesc in aceasta disputa si ca existau semne clare de influentare negativa a mediului economic, am considerat de obligatia mea sa ma informez in legatura cu acest caz", a afirmat seful Executivului.


Povestea telefonului

Premierul a adaugat ca vrea sa clarifice situatia telefonului catre procurorul general, sa-si asume responsabilitatea fata de "faptele reale", ca este necesara depasirea confuziei. Tariceanu a relatat ca, in ziua de 26 mai, Dinu Patriciu a fost retinut de Parchetul General intr-o maniera "extrem de controversata", iar dupa ore de ancheta nu exista nici un fel de informatie publica in aceasta privinta furnizata de Parchetul General. Premierul a adaugat ca a sunat la procurorul general, subliniind ca suna in calitate de prim-ministru si ca nu doreste decat sa fie informat. Tariceanu a mai declarat ca la sosirea dintr-o vizita in strainatate a primit imediat un telefon din partea presedintelui, care l-a invitat la o discutie la Cotroceni. "Am stat cu presedintele intr-o reuniune care a durat pana la ora 1.00 noaptea", a precizat premierul. El a adaugat ca aceasta intalnire s-a datorat faptului ca amandoi impartaseau "preocuparea" fata de situatia creata. Conform sefului Executivului la inceputul lunii noiembrie, cazul a fost relansat si transformat intr-un "scandal", nu intr-o criza. "Doresc sa nu ne ascundem dupa degete. Exista o preocupare reala legata de grupurile de interese si aceasta preocupare este justificata, dar exista doua cai de a aborda aceasta problema: prima prin intriga, scandal sau crize, a doua abordare este sa fim preocupati sa recunoastem aceasta problema si sa incercam sa o tratam cu responsabilitate. Consecintele, in primul, este evident, ca vor fi intotdeauna tensiuni, confuzii si blocaje, in al doilea caz cred ca ceea ce este important este sa incercam sa depasim trecutul si sa reusim o consolidare institutionala", a mai spus Tariceanu.


Am fost alaturi de colegul meu si nu regret

Premierul a relatat ca o serie de prieteni apropiati i-au sugerat ca a comis o greseala politica, pentru ca s-a expus intr-un mod "hazardat" la interpretari negative si la calomnii si ca, "oricum, acest telefon nu a avut efect". El a adaugat ca este o "situatie paradoxala", deoarece, daca nu ar fi sunat, ar fi insemnat sa accepte un abuz, datorita faptului ca Dinu Patriciu este un om alaturi de care a intrat in politica incepand cu anul 1990. "In acest fel, evitand sa dau acest telefon, as fi riscat sa fiu blamat de colegii mei si de intreaga clasa politica. Ar fi fost o discriminare si o preocupare egoista pentru propria imagine", a afirmat prim-ministrul. "Din aceasta perspectiva, va spun ca nu regret nici un moment ca, intr-o situatie de abuz, a trebuit sa fac uz de calitatea mea oficiala pentru a ma informa", a conchis Calin Popescu Tariceanu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea