Social

Sarbatoare - Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil

Arhanghelul Mihail, mai-mare peste cetele puterilor celor fara de trup, a aratat ce este harul Evangheliei si s-a invrednicit de multe faceri de bine. S-a aratat lui Avraam si lui Lot la pustiirea si pierderea Sodomei. Lui Iacov, cand fugea de fratele sau. Aratatu-s-a lui Valaam, cand mergea sa blesteme pe Israel. Impreuna cu Sfantul Arhanghel Mihail, praznuim astazi si pe Arhanghelul Gavriil. Acesta este cel care a binevestit lui Ioachim si Annei ca se va naste Stapana de Dumnezeu Nascatoarea. A binevestit lui Zaharia ca femeia lui va naste pe Ioan inaintemergatorul. El a hranit pe Fecioara Maria doisprezece ani inSfintele Sfintelor cu hrana cereasca, a binevestit pastorilor ca S-a nascut Hristos. El s-a aratat in visul lui Iosif si i-a zis sa ia Pruncul si pe Mama lui si sa fuga in Egipt.

CREDINTE POPULARE, TRADITII, SEMNE
Ofrandele alimentare date pentru morti sub forma de pomana in Ajunul sau in ziua Arhanghelilor se numesc Mosii de Arhangheli. Cu acest prilej se aprindeau lumanari pentru oamenii in viata si pentru cei disparuti fara lumanare in imprejurari naprasnice (inghetati, inecati , trasniti, sfasiati de fiare etc.). Obiceiul este consemnat in Moldova si Bucovina. Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril sarbatoriti astazi sunt numiti de popor Arhanghelii. In traditiile populare, Arhanghelii sunt conducatori ai cetei ingerilor si responsabili cu transportul sufletelor mortilor. Unde erau considerati patroni ai turmelor de oi, Arhanghelii se praznuiau doua zile la rand (8 si 9 noiembrie), unde se credea ca acestia preiau si conduc sufletele mortilor in Rai sau in Iad li se rezerva o singura zi (8 noiembrie). Spre deosebire de ingerii obisnuiti, acestia au aripi, dar si sabii. Arhanghelul Mihail, mult mai prezent in folclorul romanesc in comparatie cu Arhanghelul Gavril, poarta uneori, cheile Raiului, este sluga la Scaraotchi cu care se lupta, vegheaza la capul bolnavului daca acesta este ursit sa moara sau la picioarele lui daca mai are zile de trait, iar ca nas, prezice moartea cumatrului. Mai apare si ca patron al tiganilor. (Profesor Ion Ghinoiu)

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea