Social

Politica fata de imigranti invenineaza relatiile dintre Spania si Italia

Madridul simte nevoia sa se distanteze de masurile antiimigrationiste ale cabinetului Berlusconi.

Razboiul declaratiilor pe care cele doua state il poarta la adresa imigrantilor de cateva zile se continua. Dupa ce, recent, un ministru spaniol a adus o serie de critici Italiei, acuzand cabinetul de la Roma pentru masurile pe care le pregateste Guvernul italian impotriva imigratiei ilegale (ce vizeaza curatarea Peninsulei de infractorii romani), „parata” iese si ea la atac.

Seful diplomatiei italiene, Franco Frattini , a fost cel care a ripostat, aducand aminte ca Executivul spaniol a avut o politica extrem de dura in materie de imigratie .

Guvernul lui Jose Luis Rodriguez Zapatero a avut o avut „o politica dura si chiar foarte dura” in materie de imigratie, spune Frattini , citat de Rompres. Spania ar putea chiar sa reprezinte un „exemplu” in materie pentru Italia, a mai indicat ministrul de Externe italian.

Acuzatiile vin la doar cateva zile dupa ce ministrul spaniol al Muncii si Imigratiei, Celestino Corbacho, a acuzat cabinetul lui Silvio Berlusconi ca vrea sa „discrimineze” imigrantii si sa ii „transforme” in infractori. In ceea ce-l priveste pe acest oficial, seful diplomatiei italiene s-a declarat sigur ca va putea fi convins de seful sau (premierul spaniol) „sa evite declaratii polemice inutile”.

Anterior, spaniolii isi asigurasera omologii italieni ca nu vor critica niste decizii suverane ale Italiei. Intre timp, Italia continua masurile antiimigrationiste, doar joi fiind arestati 268 de imigranti care comisesera infractiuni.

Pozitia pe care noul guvern Berlusconi a adoptat-o dupa intrarea in atributiuni a suscitat deja temerile Romaniei, care si-a trimis ministrul de Interne la Roma pentru a aplana situatia, noteaza AFP. Cu toate acestea, consiliul de ministri ce va avea loc maine va stabili ca orice cetatean UE poate fi expulzat daca nu face dovada unui venit minim obtinut legal si a unei locuinte decente.

Pe de alta parte, Bruxellesul va examina noile masuri ale italienilor zilele acestea pentru a se asigura ca ele respecta directivele europene, in special cele care vizeaza populatia de etnie roma, vizata in special de „planul de securitate”.

Infractiunile comise de romi si exploatate de dreapta italiana si de mass-media au declansat o ostilitate in Peninsula la adresa acestei etnii, noteaza AFP. Doua tabere de tigani au fost incendiate saptamana trecuta in apropiere de Napoli.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea