Social

# avertisment cutremurator #omicorn #valul 5 #octavian jurma #coronavirus #avertisment

Octavian Jurma: “depasim varful valului Delta”. Avertisment cutremurator

Epidemiologul Octavian Jurma avertizeaza ca valul 5 al coronavirusului va fi foarte grav, depasind varful din valul 4, creat de varianta Delta. Omicron afecteaza tot mai multe persoane, inclusiv copii. In randul tinerilor internarile au crescut cu o viteza de 4 ori mai mare decat in valul anterior.

 

Octavian Jurma a mai atras atentia asupra faptului ca varianta Omicron nu este atat de blanda precum se vehiculeaza, ea fiind mai blanda in tarile in care rata de vaccinare este foarte mare.

„Din pacate, zvonurile ca tulpina omicron este mult mai blanda au fost foarte exagerate. Omicron este cu pana la 25% mai putin sever decat delta. Deci, ce vedem noi o rata scazuta de severitate, in Marea Britanie, Franta, tari cu o rata imensa de vaccinare, pentru ei si valul Delta a fost foarte bland. 

Pentru noi, la un numar dublu de infectari, chiar daca este mai putin severa va produce acelasi numar de infectari si de decese. Vedem ca infectarile cresc rapid. Acest caz este doar unul dintre si alte cazuri probabil, dar care nu au fost confirmate pentru ca nu facem destule secventieri. Se confirma cel mai ingrijorator aspect al versiunii omicron de pana acum: afecteaza in mod disproportionat tinerii spre deosebire de valul Delta. Astfel incat vedem deja o crestere a deceselor in randul categoriei 20-59 de ani. Cresc mai repede decesele decat in randul populatiei generale.

Si internarile in randul copiilor cresc cu o viteza de 4 ori mai mare. Acest aspect a fost neglijat”, a declarat Octavian Jurma, la Realitatea PLUS. 

“Depasim varful valului Delta”

Octavian Jurma a fost intrebat daca este posibil ca in acest val pandemic sa depasim varful valului anterior si daca vom asista la o noua presiune asupra sistemului de sanatate.

“Da, debutul a fost foarte sus, presiunea ascendenta va continua e posibil sa depasim varful valului delta. Spre finalul saptamanii vom ajunge la 25.000 cazuri”, a raspuns Octavian Jurma.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea