Social

#mita profesori #profesori #invatamant preuniversitar

Noi reguli pentru profesori! Toti parintii ar trebui sa stie aceste lucruri!

Este oficial! Profesorilor le este interzis sa mai ofere meditatii contra cost elevilor de la clasele unde predau, dar si sa mai primeasca bani sau alte bunuri materiale de la scolari sau parinti. In caz contrar, dascalii ar putea fi sanctionati cu avertisment, reducerea salariului, suspendarea din functie sau concedierea. Toate dupa ce a fost publicat in Monitorul Oficial Codul de etica pentru cadrele didactice din invatamantul preuniversitar. 


Acesta arata printre altele ca dascalilor le este interzisa orice activitate care genereaza coruptie in scoli precum „fraudarea examenelor, solicitarea, acceptarea sau colectarea de catre personalul didactic a unor sume de bani, cadouri sau prestarea anumitor servicii, in vederea obtinerii de catre beneficiarii directi ai educatiei de tratament preferential ori sub amenintarea unor sanctiuni, de orice natura ar fi acestea“.

Alte interdictii prevazute in regulamentul profesorilor sunt favoritismul si meditatiile contra cost cu elevii din clasele unde predau.    „Pe noi ne-a interesat in mod particular interzicerea profesorilor sa faca medidatii contra cost cu elevii din clasele unde predau respectivii. Un astfel de comportament nu este normal. Este ca si cum elevul ar plati pentru a obtine o anumita nota. Ne-au sesizat multi parinti cu privire la copiii lor care sunt constransi de profesorii de la clasa sa faca meditatii pe sume exorbitante. Iar daca nu accepta, elevii sunt sanctionati la note. Or, miza notelor este destul de importanta. De pilda, de acestea depinde admiterea la ciclul liceal“, explica presedintele Federatiei Nationale a Parintilor din Romania (FNAPR), Iulian Cristache, citat de Adevarul.ro.

Codul de etica presupune un ansamblu de reguli morale si de atributii pe care un profesor trebuie sa le indeplineasca pe parcursul anului scolar. in relatia cu elevul, de exemplu, dascalul trebuie sa-i ofere atat protectie fizica, cat si morala si psihica. Concret, acesta trebuie sa sesizeze orice forma de violenta verbala sau fizica, oricare forma de discriminare, neglijenta sau exploatare asupra elevului. Mai mult decat atat, profesorul trebuie sa tina cont si de alte indatoriri importante, cum ar fi supravegherea elevilor atat pe parcursul activitatilor desfasurate in scoala, cat si in afara acesteia. De asemenea, un profesor trebuie sa-i recomande elevului materiale scolare, deschise si gratuite, nu sa impuna elevului materiale scolare contra cost. 

loading...
  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu: Branding - Cum sa eviti vecinii nepotriviti

Experti It

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu, multimedia designer si specialist de marketing online

Experti It

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: 8 functii ignorate ale smartphone-ului care iti imbunatatesc considerabil viata

Experti It

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Tendinte ale tehnologiei in 2014

Experti It

Sfatul expertului

Expert Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Aplicatii pentru prelucrarea de fotografii pe smartphone

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Revolutia fiscala - ce venituri vom avea din ianuarie 2018

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist, inspector HR

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.