Social

Deseuri nucleare la marginea Capitalei

Zona Platforma Magurele , situata la doar 20 de kilometri de Bucuresti, risca sa fie contaminata radioactiv din cauza deseurilor care se scurg din butoaiele depozitate la Institutul pentru Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" Magurele (IFIN-HH), sustin surse autorizate din domeniul nuclear.

Potrivit specialistilor, concentratia de izotopi radioactivi din zona Platformei Magurele se afla la limita normala, insa numarul imbolnavirilor de cancer este cu 30% mai mare decat in alte zone ale tarii.

Afacerea deseurilor nucleare le-a adus fostului presedinte al Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare, Lucian Biro, si fostului-sef al Agentiei Nationale pentru Deseuri Radioactive, Ioan Liviu Tuturici, un dosar de cercetare penala pentru un contract incheiat fara licitatie care a adus statului roman pierderi de peste un milion de euro.

Banii publici au fost cheltuiti pe butoaie destinate depozitarii deseurilor radioactive de la Institutul pentru Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" Magurele (IFIN-HH), care, in final, nu au putut fi utilizate.

Un milion de euro pentru prototipuri

Deseurile radioactive de pe Platforma Magurele au fost folosite ca pretext pentru o afacere care urma sa coste peste 16 milioane de euro din banii publici, facuta cu aprobarea guvernului PSD.

Conform unui raport al Corpului de Control al primului-ministru din 2005, proiectul a fost elaborat in 2004 de Agentia Nationala pentru Deseuri Radioactive (ANDRAD), condusa pe atunci de Ioan Liviu Tuturici, si prevedea cumpararea a 800 de containere din fonta de la firma Euro Foundry Tech SA Bucuresti.

Desi containerele erau doar in faza de prototip, initiativa a fost sustinuta de fostul sef al CNCAN, Lucian Biro, care a precizat intr-o adresa oficiala ca Euro Foundry Tech este singura firma autorizata sa furnizeze containere de transport si depozitare pe termen lung a deseurilor radioactive.

Proiectul a fost aprobat si de fostul premier Adrian Nastase, care a alocat prin HG 1349/2004 peste un milion de euro din fondul de rezerva bugetara al guvernului, pentru 45 de butoaie.

Hotararea a fost contrasemnata de trei fosti ministri din guvernul PSD: Dan Ioan Popescu - fost ministru al economiei, Alexandru Athanasiu - fost ministru al educatiei si Mihai Tanasescu - fost ministru al finantelor. Dupa alocarea banilor, Institutul Magurele a incheiat contractul cu Euro Foundry Tech fara a organiza licitatie, in baza autorizatiei de "unic producator" data de CNCAN.

Containere scumpe, dar inutilizabile

Surse autorizate sustin ca, in 2004, pe Platforma Magurele existau 800 de butoaie cu deseuri radioactive a cate 200 de litri fiecare, dintre care aproape o suta erau sparte si prezentau scurgeri de substante radioactive, iar aproape un sfert erau corodate sau deformate.

Dupa livrarea containerelor noi, la un pret de aproape 20.000 de euro bucata, s-a descoperit ca acestea erau necorespunzatoare. Potrivit surselor noastre, containerele din fonta erau prea mici ca butoaiele sparte si deformate sa poata fi introduse in interiorul lor si sigilate. Drept urmare, containerele zac nefolosite si in ziua de azi, pe Platforma Magurele, in vreme ce deseurile periculoase au ramas in aceleasi butoaie ruginite si sparte.

In raportul Corpului de Control se mai precizeaza ca proiectul elaborat de ANDRAD prevedea infiintarea unui depozit pentru deseurile radioactive istorice pe Platforma Magurele unde sa fie depozitate cele 800 de containere. Propunerea a fost sustinuta si de fostul sef al CNCAN, Lucian Biro, care a stabilit ca aceasta solutie trebuia pusa in practica de urgenta.

Proiectul a fost respins categoric de Primaria Magurele, iar Institutul Magurele a inceput lucrarile de reamenajare a unei hale. La randul lor, oficialii Ministerului Mediului au refuzat sa-si dea avizul pentru proiect, iar Comisia Europeana a recomandat sa se renunte la ideea infiintarii unui depozit de deseuri radioactive care ar putea periclita siguranta Capitalei.

Conform raportului citat, ANDRAD a incercat sa continue afacerea si a solicitat guvernului, la inceputul anului trecut, alocarea altor 560 de miliarde de lei vechi, adica 16 milioane de euro, pentru cumpararea celorlalte 755 de containere.

Comanda a fost facuta fara a astepta primirea fondurilor necesare, iar Euro Foundry Tech SA a livrat un nou lot de 60 de butoaie, in valoare de 37,5 miliarde lei, adica peste un milion de euro. Conducerea Institutului Magurele a refuzat sa primeasca butoaiele, iar ANDRAD a anulat tranzactia chiar in ziua livrarii.

Biro si Tuturici, cercetati penal

In urma verificarilor de anul trecut, Corpul de Control al primului-ministru a stabilit ca fostul sef al ANDRAD, Ioan Liviu Tuturici, si-a depasit competentele, incalcand mai multe legi. In raport se mai precizeaza ca fostul presedinte al CNCAN, Lucian Biro, si-a incalcat si el atributiile si nu a luat masuri pentru ca planul de actiuni al ANDRAD sa fie pus in concordanta cu propunerile CNCAN aprobate de primul-ministru.

Corpul de Control a stabilit ca Ioan Liviu Tuturici si Lucian Biro poarta raspunderea pentru aceste ilegalitati si a inaintat raportul Directiei de Investigare a Fraudelor din IGPR. Cauza a fost inaintata la Parchetul General, cei doi fiind acum cercetati intr-un dosar penal, aflat in lucru la Sectia a II-a.

Expertii de la Viena someaza

Deseurile pun in pericol aderarea Romaniei la UE

Pentru Comisia Europeana, situatia deseurilor radioactive din Romania reprezinta un motiv serios de ingrijorare care ar putea periclita aderarea la UE in 1 ianuarie 2007. In cadrul masurilor urgente care trebuie luate in acest an, Comisia Europeana a solicitat CNCAN continuarea implementarii Directivei EURATOM privind supravegherea si controlul transporturilor de deseuri radioactive.

Pana in luna iunie a acestui an, CNCAN va trebui sa stabileasca un sistem de supraveghere a transporturilor de deseuri radioactive.

Aflati intr-o misiune de verificare in luna ianuarie, expertii Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) au pus in vedere Guvernului Romaniei, respectiv conducerii CNCAN si ANDRAD, sa urgenteze finalizarea legii fondului de management a deseurilor radioactive.

Acest fond reprezinta cheltuielile de ambalare, transport si depozitare a deseurilor in conditii de siguranta si trebuia sa fie instituit in urma cu zece ani, odata cu pornirea centralei nuclear-electrice de la Cernavoda.

"Guvernul Romaniei trebuie sa adopte legea de infiintare a Fondului pentru managementul deseurilor radioactive, conform Legii 111, si sa ajusteze taxele in conformitate cu intarzierile de strangere a fondurilor din 1996 pana in prezent", se precizeaza in concluziile raportului misiunii AIEA. Potrivit specialistilor din domeniu, recuperarea acestor fonduri va conduce la scumpirea energiei electrice, fapt ce va fi resimtit atat de firme, cat si de populatie.

Pe de alta parte, expertii AIEA au solicitat conducerii ANDRAD sa finalizeze strategia nationala de management a deseurilor radioactive, fara intarzieri nejustificate.

ANDRAD va trebui sa definitiveze cat mai curand inventarul national al deseurilor radioactive. Specialistii in domeniu sustin ca exista o suprapunere de atributii intre CNCAN si ANDRAD in privinta managementului deseurilor radioactive, si ca CNCAN ar fi trebuit sa renunte la atributii dupa infiintarea ANDRAD.

Reactii

Liviu Tuturici: "Nu eu am luat banii!"

Fostul presedinte al ANDRAD, Ioan Liviu Tuturici, actualmente responsabil cu depozitarea definitiva a deseurilor radioactive, a negat acuzatiile aduse in raportul Corpului de Control.

"Containerele nu au fost cumparate de ANDRAD, ci de Institutul Magurele, in baza HG 1349/2004, a contractului si a caietului de sarcini. (...) Nu eu le-am contractat, nu eu am specificat ce sa se pregateasca, nu eu am luat banii, nu eu le-am adus in Institutul Magurele. (...) Dupa ce le-au cumparat, Institutul Magurele a incercat sa demonstreze ca nu sunt bune containerele pentru scopul pentru care ei le-au achizitionat", a precizat Tuturici.

Fostul sef al ANDRAD cere autoritatilor sa ia masuri pentru a rezolva problema deseurilor radioactive de pe Platforma Magurele. "Ei (Institutul Magurele - n.r.) au o gramada de deseuri radioactive acolo in curte, ceea ce nu rezolva autoritatea de control a guvernului, desi le-am scris treaba asta. Conditiile in care sunt stocate deseurile radioactive istorice sunt precare, in afara legislatiei existente, dar de asta nu s-a ocupat Corpul de Control al guvernului", a mai declarat Liviu Tuturici.

Fostul sef al CNCAN, Lucian Biro, a evitat sa comenteze acuzatiile pentru care este cercetat de Parchet, solicitand intrebarile prin fax. "O sa va dau raspunsul cand sunt eu pregatit, ma intelegeti, conform legii", ne-a spus Biro, fara a preciza ca, in aceeasi zi, urma sa plece intr-o delegatie externa.

Povestea deseurilor nucleare de la Magurele

Surse autorizate sustin ca pe Platforma Magurele au fost conditionate din 1985 peste 3.000 de butoaie cu deseuri radioactive. Dupa ce au fost stocate zece ani in Fortul Magurele, acestea au fost transportate in Depozitul National de Deseuri Radioactive (DNDR) de la Baita, judetul Bihor.

La inceputul anului 1990, la statia de tratare de la Magurele mai existau 1.200 de butoaie metalice cu deseuri care intrasera in stare de corodare. Pana in 1996, doar o treime din acestea au fost reconditionate, alte 163 de butoaie fiind grav compromise.

Opt dintre ele prezentau scurgeri de radiu 226, substanta radioactiva fiind depistata cu aparatura spectrometrica. Activitatea de reconditionare a fost stopata de CNCAN in mai 2004, desi existau indicii ca printre deseuri s-ar afla si surse de americiu 241.
(continuarea in Evenimentul Zilei )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului

Expert Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Criteriile de alegere a unui laptop

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Top

Cauta-ti perechea