Social

Scandal SIDA in maternitatea Giulesti

Maternitatea Giulesti, una dintre clinicile de top ale Capitalei, este implicata intr-un scandal privind discriminarea seropozitivilor si prevenirea infectarii in spital. Asistentii sociali de la Asociatia Romana Anti-SIDA acuza medicii si, mai ales, asistentele de la "Panait Sarbu", cum se numeste oficial spitalul, ca nu pastreaza secretul profesional, dezvaluind celorlalti pacienti identitatea seropozitivilor, ca nu au manusi de protectie si nu aplica normele de securitate, astfel ca instrumentele ar putea fi refolosite fara a fi sterilizate.

Medicii neaga acuzatiile, spunand ca la maternitate se respecta drepturile pacientilor si se iau toate masurile de prevenire a imbolnavirilor. De fapt, discriminarea pleaca de la Ministerul Sanatatii, care a stabilit ca gravidele infectate cu HIV vor naste numai la "Panait Sarbu", pe motiv ca are personalul cel mai bine pregatit. Ghidurile internationale spun ca masurile de precautie trebuie sa fie la fel de severe in toate cazurile, fiindca nu se poate sti cine este infectat si cine nu. O persoana "normala" poate avea hepatita C sau HIV fara sa stie.
Izolarea seropozitivilor declarati ii face pe acestia sa se ascunda si sa piarda sansa unui tratament eficace, inducand un fals sentiment de siguranta, care va relaxa masurile de protectie.Saptamana trecuta, asistentii sociali ai ARAS au vizitat la maternitate o tanara seropozitiva, de 25 de ani, care trebuia sa nasca prin cezariana, procedeu-standard menit sa reduca riscul de transmitere a HIV la copil.

Acestia povestesc ca gravida era programata la ora 14,30, dar , venind alte gravide sanatoase, a fost lasata ultima. Cand ea a intrebat de ce, medicul i-ar fi raspuns stii tu mai bine!. Daca pozitionarea operatiei la sfarsitul zilei are drept scop evitarea contaminarii, atunci curatenia si antiseptia lasa de dorit: sala trebuie sa fie sterila dupa orice interventie, la orice ora! In timp ce urcau scarile, membrii ARAS au fost intrebati de catre o asistenta din celalalt capat al holului pe cine cauta. Cand au strigat numele, asistenta medicala a tipat pe holul plin de pacienti: A, o cautati pe aia cu SIDA?. si personalul nemedical stia diagnosticul si cerea detalii vizitatorilor despre cum s-a infectat si cum a ramas insarcinata. Cei de la ARAS mai sustin ca au vazut cum o asistenta, tinand fara manusi copilul, cu urme vizibile de sange pe el, a iesit in fuga din sala de operatii si a traversat holul cu vizitatori, ducandu-l la izolare. Izolarea nu ar fi necesara daca asistentele ar folosi manusi si ar respecta normele de igiena pentru toti copiii, care nu au cum interactiona si nu sunt in pericol sa-si transmita boli decat prin intermediul personalului de ingrijire. In schimb, tratamentul antiviral preventiv, pentru reducerea riscului de contaminare de la mama, nu a fost administrat la timp. Cand cei de la ARAS au gasit flaconul de sirop nedesfacut, asistenta a recunoscut ca nu a avut vreme sa-l administreze.

Cele doua asistente sociale spun ca au surprins si o discutie intre medicii de la neonatologie si de la ORL, ingrijorati ca anumite instrumente ce trebuiau aruncate dupa tratarea bebelusului ar fi ajuns, din greseala, la alta sala de operatii. Dr. Mihai Mitran spune ca femeia avea TBC, semipareza si toxoplasmoza cerebrala, ce i-ar putea crea probleme psihice. "Este o persoana mai labila psihic, dar eu m-am despartit de ea in bune conditii si a ramas sa ne vedem la control", ne-a declarat dr. Mitran. El neaga ca s-ar fi produs vreo incurcatura si spune ca trusele medicale sunt de unica folosinta.
Dr. Mitran spune ca asistentele ARAS nu au vrut sa respecte procedura la externare. In loc ca o ambulanta de la Spitalul "Victor Babes" sa vina sa preia pacienta de la Giulesti, au preferat sa o duca ele cu masina.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea