Social

#pacient #medic #noua gripa #imbolnavire #infectare #simptome #gripa porcina

De astazi, doar cazurile grave de gripa vor fi examinate

Gripa porcina creeaza neliniste in randul romanilor, iar acest lucru se vede si in numarul celor care merg la sectiile de boli infectioase pentru un consult, chiar daca nu au decat mici simptome de raceala. De aceea, infectionistii au decis ca de acum incolo sa nu consulte decat cazurile grave de gripa, a pacientilor care necesita spitalizare . Pentru restul este recomandat consultul amanuntit al medicului de familie.

In ultimele zile conducerile spitalelor din toata tara au fost nevoiti sa suplimenteze numarul medicilor de la sectiile de garda, pentru a putea face fata numarului mare de pacienti veniti pentru a afla daca au gripa porcina. De multe ori, medicii infectionisti au fost nevoiti sa-si reduca turele pe sectie pentru a putea fi prezenti la triaj, acolo unde cei veniti de cele mai multe ori cu semnele unei simple raceli se asezau la cozi pentru testare.

Insa pentru ca testele sunt scumpe si nu pot fi facute la cerere, medicii au decis ca nu vor mai testa si consulta amanuntit decat cazurile grave de gripa, cele care necesita spitalizare. Astfel, incepand de astazi, vor fi examinati doar cei cu febra mare, tulburari digestive , frisoane, dupa cum noteaza Evenimentul Zilei.

Medicii infectionisti le recomanda celor care au simptome usoare de raceala sa consulte medicul de familie, pe care sa il cheme la domiciliu, pentru a nu imprastia boala prin mersul la spital. “Pe frigul asta, nu e bine sa umblati pe la spitale pentru un simplu diagnostic de gripa”, a precizat, pentru EVZ, infectionistul Sorin Petrea, de la Institutul “Matei Bals”.

El a recomandat ca romanii sa isi faca un mic stoc de anti-virale acasa si sa urmeze indicatiile medicului.
Astfel, contra febrei sunt indicate antitermicele, impotriva tusei - antitusive, iar contra durerilor, analgezicele. “Daca nici cu tratament nu scapati si faceti suprainfectii, abia atunci mergeti la un specialist in boli infectioase”, a adaugat medicul Sorin Petrea.

Epidemia de gripa porcina s-a extins puternic in ultimele zile, depasind cifra de 700 de imbolnaviri . Potrivit ultimelor date ale cazurilor semnalate in tara, se pare ca in fiecare ora trei romani se infecteaza cu virusul AH1N1 . Principalele focare din tara sunt in Bucuresti, Iasi, Ploiesti, Dolj, Botosani, judete in care mai multe institutii scolare au fost inchise din cauza imbolnavirilor cu noua gripa si riscului mare de transmitere intre elevi.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea