Social

#angajat #scadere #ue #criza #program

Romanii lucreaza mai putin din cauza crizei

Companiile romanesti si-au restrans activitatea, ca urmare a crizei, astfel ca angajatii romani au muncit in al doilea trimestru din 2009 cu aproximativ 20 de minute mai putin decat in perioadele anterioare. Aceasta este concluzia unui studiu Eurostat , care a aratat ca acelasi lucru a avut loc si in restul tarilor Uniunii Europene, acolo unde programul de lucru s-a redus cu 0,7 ore/saptamana.

Romanii au lucrat, in medie, 41,1 ore pe saptamana in al doilea trimestru din 2009, fata de 40,3 ore/saptamana in UE, respectiv 40 ore/saptamana in zona euro. Potrivit datelor biroului european de statistica, tendinta de scadere s-a pastrat in tara noastra, dupa ce in 2008 numarul orelor lucrate scazuse in al doilea trimestru cu 0,2 ore/saptamana, in timp ce in restul tarilor UE crescuse.

Astfel, potrivit Capital, tara noastra se plaseaza pe locul cinci in UE din punct de vedere al numarului de ore de lucru pe saptamana ale unui angajat, primele locuri fiind ocupate de Grecia (42 de ore de lucru pe saptamana), Cehia (41,6 ore), Austria (41,5 ore) si Polonia (41,4 ore), pe ultimele situandu-se Finlanda (37,8 ore), Danemarca (38 ore), Suedia (38,1 ore) si Franta (38,3 ore).

In perioada analizata, in tara noastra a scazut perioada lucrata atat de catre angajatii full-time, cat si de cei part-time , lucru care s-a intamplat si in majoritatea statelor UE. Ponderea numarului de posturi cu jumatate de norma in totalul locurilor de munca din Romania a fost de 10% in al doilea trimestru, in scadere cu 0,1 puncte procentuale comparativ cu aceeasi perioada din 2008, potrivit datelor Eurostat. In acelasi timp, media UE se plaseaza la 18,8%, in urcare cu 0,5 puncte procentuale.

"Angajatorii pot recurge in perioade de criza economica la masuri precum trecerea la sistemul de lucru cu jumatate de norma sau reducerea numarului de ore de lucru pentru a evita concedierile, protejand capitalul uman. In unele state, aceste de masuri au fost facilitate de implementarea unor programe prin care guvernele isi asuma o parte din cheltuielile legate de reducerea programului de lucru sau trecerea la sistemul cu jumatate de norma", se arata in studiul Eurostat "Impactul crizei asupra angajatilor", citat de Capital.

Nu doar mai putine ore, ci si disponibilizari

In plus, analiza arata ca scaderea economica din statele europene de dupa cel de-al doilea trimestru al anului trecut a avut efecte negative asupra pietei muncii, prin reducererea cererii pentru forta de munca din cauza disponibilizarilor. Astfel, in statele Uniunii Europene, numarul persoanelor cu loc de munca a scazut cu 1,9%, diferenta explicandu-se, potrivit Capital, prin faptul ca angajatorii au majorat numarul salariatilor cu jumatate de norma si au redus numarul orelor de lucru.

In ultimele luni autoritatile romane au avertizat asupra efectelor pe care criza le va avea asupra pietei muncii din tara noastra. Ministerul Muncii si patronatele din Romania estimasera ca pana la sfarsitul acestui an vor fi trimisi in somaj aproximativ un milion de angajati. Pana la sfarsitul acestui an mai sunt asteptate disponibilizari si in randul bugetarilor, dupa ce legea de restructurare a agentiilor de stat a fost declarata constitutionala si promulgata de Presedintele Romaniei.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea