Social

# anvelope vara #anvelope iarna #anvelope

Care sunt diferentele dintre anvelopele all season, anvelopele de vara si anvelopele de iarna?

Meteorologii anunta schimbari serioase ale vremii in urmatoarea perioada, astfel ca este momentul ca fiecare posesor de autoturism sa se gandeasca la echiparea masinii cu anvelope potrivite pentru sezonul rece.

 

Stim cu totii ca exista trei tipuri de cauciucuri auto: anvelope de vara, anvelope de iarna si anvelope all season. Dar care este totusi diferenta dintre ele?

Ai putea crede ca treaba asta cu cauciucurile nu e mare inginerie. La urma urmei, toate sunt cauciucuri, ce mai conteaza tipul lor? Ei bine, lucrurile nu sunt chiar atat de simple. Caci daca asa stateau lucrurile, nu-si mai bateau capul specialistii sa creeze anvelope speciale pentru sezonul rece si altele pentru perioadele calduroase. Apoi, au realizat si anvelope all season.

Anvelopele sunt mai mult decat niste simple cauciucuri. Sunt atat de minutios proiectate incat devin unul dintre elementele de baza ale functionarii unui autovehicul. Desi cumpararea unui set de anvelope poate parea costisitoare, beneficiile, care includ atat siguranta, cat si confortul tau si al celor pe care ii transporti cu masina nu sunt deloc de neglijat. Iata care sunt diferentele dintre anvelope all season, anvelope vara si anvelopele iarna:

Anvelope all season

In ciuda numelui pe care il poarta, pneurile all season nu sunt chiar atat de bune in orice perioada a anului. Seturile de anvelope all season sunt, de fapt, considerate de specialistii din industria auto bune doar pentru trei anotimpuri: primavara, vara si toamna. Asta intrucat iarna nu dau randament optim. Cu alte cuvinte, nu sunt o alternativa pentru anvelopele de iarna intrucat la temperaturi sub 10 grade Celsius incep sa se intareasca si sa isi piarda aderenta cu solul.

Practic, atunci cand spunem anvelope all season am putea vorbi, de fapt, despre o solutie de compromis. Intrucat acestea, desi se presupune ca trebuie sa ofere atat beneficiile anvelopelor de vara, cat si cele ale anvelopelor de iarna, in realitate conducerea unui autovehicul cu pneuri all season presupune distante de franare mai mari, atat pe carosabil ud, cat si uscat, nesiguranta la viteze ridicate, aderenta scazuta pe sosea, uzura mai rapida si consum mai mare de carburant.

Anvelope de iarna

In tara noastra, unde temperaturile scad frecvent sub 10 grade Celsius cam din noiembrie pana in martie este recomandata folosirea unui set de anvelope iarna. Acestea sunt proiectate cu caneluri adanci, transversale benzii de rulare datorita carora anvelopa de iarna are o mai buna aderenta pe o suprafata acoperita de zapada sau gheata. In plus, la temperaturi scazute, compozitia cauciucului din banda de rulare a unei anvelope de iarna este mai moale decat in cazul anvelopelor de vara sau a celor all season, ceea ce inseamna ca e mai flexibila.

Atentie, insa! Nu ar trebui sa pastrezi anvelopele de iarna pe tot parcursul anului. Cauciucul proiectat sa fie eficient pe vreme rece se va uza rapid atunci cand asfaltul este incins.

Anvelope de vara

Anvelopele de vara sunt proiectate astfel incat sa asigure pneului un mai bun contact cu solul, ceea ce se traduce si printr-un consum redus de carburant. Pneurile de vara sunt realizate dintr-un cauciuc mai dur, care este mai potrivit pentru temperaturi mari. Astfel, o anvelopa de vara va frana mai bine pe asfalt uscat si va adera mai bine pe suprafata carosabila in viraje, crescand sansele soferului de a evita un accident.

Orice tip de anvelope consideri ca iti este necesar, Nexxon, cel mai mare distribuitor de anvelope si camere de aer din Romania, iti pune la dispozitie o gama extrem de variata de pneuri.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea