Social

#carantina paste #alin stocia # carantina bucuresti #Vlad Voiculescu #carantina #ministerul sanatatii

Bucurestiul NU intra in carantina de Paste! Reactia lui Alin Stoica si a lui Vlad Voiculescu dupa anuntul facut ieri de MS

Potrivit unui ordin al Ministerului Sanatatii (MS), publicat marti in Monitorul Oficial, localitatile pot intra in carantina cand incidenta cazurilor de coronavirus depasesc 3 cazuri la mia de locuitori. Bucurestiul este vizat de aceste masuri noi, multa lume pregatindu-se pentru o noua carantina. Cu toate acestea, Alin Stoica si Vlad Voiculescu dau asigurari ca nu vom avea carantina de Paste in Capitala.

 

Ce prevede noul ordin al Ministerului Sanatatii

Potrivit ordinului publicat de MS in Monitorul Oficial se schimba criteriile pe baza carora se iau deciziile de carantinare. Pe langa incidenta cazurilor se vor lua in calcul nivelul de testare si rata de ocupare a paturilor din spitale si din sectiile ATI pentru instituirea carantinei. Astfel, potrivit documentului, nivelul de testare Covid-19 devine criteriul principal al noului punctaj, alaturi de rata de incidenta si de gradul de ocupare a paturilor din spitale si sectiile ATI. Astfel, numarul de teste de coronavirus efectuate in ultimele 7 zile, alaturi de rata de incidenta cumulata in ultimele 14 zile si gradul de ocupare a paturilor ATI din judetul respectiv sunt factorii principali ai punctajului.

Prin urmale, municipiile si zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori risca sa intre in carantina daca au minimum 60 de puncte. Restul localitatilor vor fi carantinate daca au minimum 70 de puncte. Mai mult, rata de incidenta de la care se poate institui carantina este de peste 3 cazuri la mia de locuitori, iar localitatile carantinate pot iesi din carantina in momentul in care rata scade sub 3 cazuri la mie.

Ordinul a fost semnat de secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Andreea Moldovan.

Alin Stoica: “Nu vom lua masuri mai dure”

Dupa ordinul dat de MS, Alin Stoica a dat asigurari ca Bucurestiul nu va intra in carantina, printr-o interventie telefonica pentru Realitatea Plus. Acesta a mai dat asigurari si asupra faptului ca in urmatoarea perioada nu vor fi luate masuri mai dure.  

"Lucrul acesta (carantinarea - n.r.) se decide in mod diferit. In acest moment nu avem niciun fel de convocare la Comitetul pentru Situatii de Urgenta pentru ca nu exista o propunere conform legii din partea autoritatilor sanitare pentru aplicarea acestei masuri. Noi avem alte masuri care au fost propuse si adoptate in CMSU, iar sambata ele au fost prelungite. Masurile respective sunt in vigoare si ele dau rezultate, iar rata de infectare este in scadere", a declarat prefectul Capitalei, Alin Stoica, pentru sursa citata.

Intrebat daca se vor lua masuri mai dure in urmatoarea perioada, prefectul a dat asigurari ca acest lucru nu se va intampla.

"Nu putem spune de 100% siguranta (ca de Paste nu vom avea alte masuri - n.r.). Eu ce pot sa spun este ca in acest moment avem aceste masuri si ele functioneaza. In viitorul previzibil ele vor ramane in vigoare. Ordinul aplicabil este cu privire la modul in care se fac analizele sanitare. Si pe ordinul anterior, conform acelor criterii, se indeplinea punctajul, insa nu este singurul strigat dupa care se propun astfel de masuri. E foarte putin probabil sa vina astazi cu altceva", a explicat Alin Stoica.

Vlad Voiculescu: "Bucurestiul nu se carantineaza de Paste"

Si ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a dat asigurari ca Bucurestiul nu se carantineaza de Paste, dupa publicarea noului ordin al MS in Monitorul Oficial.

"Bucurestiul NU se carantineaza de Paste.

S-au publicat noile criterii de carantinare a localitatilor. Nu traim intr-o noua realitate, doar s-au clarificat/actualizat criteriile care pot duce catre o recomandare de carantinare a unei localitati.

Nivelul de testare Covid19 devine unul dintre factorii principali, alaturi de rata de incidenta si gradul de ocupare a paturilor din spitale si sectiile ATI. Se defineste de asemenea carantinarea zonala.

Ca si pana acum, decizia de carantinare se ia pe baza mai multor factori, si nu automat. Si nu, noile criterii nu duc la carantinarea Capitalei de Paste la fel cum nu duceau nici cele vechi. Niciuna dintre deciziile deja anuntate ale guvernului nu se schimba", a scris Vlad Voiculescu pe Facebook.

Sursa foto: dsp.bv

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea