Financiar

Groupama a castigat licitatia pentru preluarea Asiban

Societatea de asigurari Groupama, din Franta, a cstigat licitatia pentru preluarea Asiban si a intrat in negocieri exclusive pentru finalizarea procesului de vanzare, a anuntat aseara banca de investitii Rothschild, consultantul international al tranzactiei.

" Banca Comerciala Romana , BRD-Groupe Societe Generale , Banca Transilvania , Casa de Economii si Consemnatiuni si Groupama S.A. anunta ca au ajuns la un acord comun in ceea ce priveste principalele conditii privind

achizitia de catre Groupama International a 100% din actiunile Asiban si ca sunt in negocieri exclusive pentru a finaliza aceste conditii", se arata intr-un comunicat Rothschild.

Groupama ar fi facut cea mai buna oferta pentru asigurator, de circa 350 de milioane de euro, potrivit unor surse din piata.

Aceasta este a treia achizitie a francezilor pe piata locala, dupa preluarea BT Asigurari in decembrie trecut, pentru care au platit 100 de milioane de euro, si cea a OTP Garancia, o companie de mici dimensiuni, care valoreaza cateva milioane.

Pentru preluarea Asiban, al treilea asigurator de pe piata, au mai depus oferte angajante grupurile AXA (Franta), Aegon (Olanda), Eureko (Olanda) si Generali (Italia). Consultantii celor patru banci in procesul de vanzare au fost banca europeana de investitii Rothschild si casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii.

Preluarea Asiban este cea mai importanta tranzactie de pana acum din domeniul asigurarilor, pretul platit fiind mult mai mare decat in cazul altor deal-uri. Avand in vedere ca primele brute subscrise de Asiban au fost de aproape 186 de milioane de euro anul trecut, pretul platit de Groupama pentru 1 euro cifra de afaceri a fost de 1,9 euro. Pentru a face o comparatie, in cazul BT Asigurari pretul a fost de 1,2 euro pentru 1 euro cifra de afaceri, iar in cazul unor tranzactii din anii anteriori, cum ar fi preluarea Omniasig sau Asirom de catre Vienna Insurance Group, pretul a fost chiar sub 1 euro.

Pretul este atat de ridicat din cauza faptului ca Asiban se numara printre ultimii mari asiguratori care pot fi preluati de investitori straini , dar si pentru ca are o valoare mare a activelor. Asiban tine in conturi circa 100 de milioane de euro si detine proprietati imobiliare de circa 30 de milioane de euro. Odata cu preluarea Asiban, Groupama ajunge la o cota de piata de 13%, fiind astfel al treilea jucator de pe piata, dupa Vienna Insurance Group, care detine 37% din piata si Allianz, care are o cota de 17%.

Asiban a trecut la sfarsitul lui 2007 pe locul trei pe piata, dupa ce in 2006 a fost al patrulea jucator din asigurari, in conditiile in care afacerile au crescut anul trecut cu 50%. Businessul companiei se bazeaza pe asigurari auto Casco si de credite, care reprezinta 44%, respectiv 14% din portofoliu.

Groupama este unul dintre cele mai mari grupuri financiare din regiune, cu venituri totale de 12,1 miliarde de euro in 2007 si un profit net de 793 de milioane de euro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea