Financiar

#datorii #banci #firme #actiuni

Firmele pot scapa de faliment daca cedeaza actiuni in contul datoriilor

Companiile care se afla in imposibilitatea de a-si mai plati ratele la banca pot scapa de faliment daca cedeaza actiuni institutiilor bancare in contul datoriilor, scrie gandul.info.

Practica este permisa de lege si incurajata de BNR si bancile comerciale.

Legea prevede insa ca la actionariatul firmelor creditorii nu pot ramane decat maximum doi ani, cu posibilitatea prelungirii cu inca un an.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a declarat, marti, ca institutiile bancare ar putea prelua actiuni ale firmelor debitoare chiar daca detin de 60% din datoriil societatilor: "Este posibil sa extindem cadrul (…) si sa renuntam la dispozitia ca bancile trebuie sa detina cel putin 60% din debitele companiei pentru a realiza conversia creditelor in actiuni"

Banca Nationala a Romaniei lucreaza in prezent la un proiect de reglementare prudentiala in ceea ce priveste detinerea temporara de actiuni de catre institutiile care acorda credite.

Isarescu este insa de parere ca bancile nu sunt pregatie sa gestioneze aceste actiuni din cauza “personalului limitat care se poate ocupa de asa ceva”.

Potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului, afacerile companiilor intrate in 2010 in insolventa sunt de 17,4 miliarde, o suma de trei ori mai mare comparativ cu anul 2009.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea