Cariera

#job #loc de munca #angajare #angajator

Cum sa te porti cand ai un job nou

Daca ai trecut cu bine de interviu si ai fost angajat, nu uita totusi ca in saptamanile de proba trebuie sa te porti impecabil. Incearca pe cat posibil sa incepi cu dreptul si sa faci o impresie buna inca din prima zi.


Iata cum poti face acest lucru:


Vino mai devreme


Daca programul incepe la 9, ar fi bine ca macar in prima zi sa ajungi cu cateva minute mai devreme.  Nu uita ca orice sef, dar si colegii vor aprecia faptul ca esti punctual si ca iti doresti sa incepi treaba cat mai repede. Nimanui nu ii place un om care intarzie, ma ales in prima zi de munca , iar scuzele de genul „nu am putut sa ma trezesc” nu iti vor fi de ajutor.


Tinuta si atitudinea


Imbraca-te cat mai potrivit pentru jobul pe care il ai. Eventual intreaba-l inainte pe sef daca exista tinuta obligatorie sau daca te poti imbraca mai casual. Oricum ar fi, este recomandat sa te imbraci cat mai simplu in prima zi pentru a vedea cum stau lucrurile. In cazul in care nu ai tinuta office oligatorie, un tricou simplu sau o camasa casual si o pereche de blugi sunt cele mai potrivite pentru prima zi. Evita imprimeurile, culorile puternice sau machiajul ostentativ, macar in primele zile.


De asemenea, incearca sa ai o atitudine cat mai prietenoasa si optimista. Nimanui nu ii place un om introvertit, speriat, ascuns.


Cere informatii


In mod sigur te-ai informat despre compania la care lucrezi, in ce directie merge, care sunt firmele competitoare si alte informatii esentiale, insa ar fi bine sa il intrebi pe seful direct daca mai sunt si alte lucruri despre care ar trebui sa stii. Cere orice document te-ar putea ajuta si studiaza problema indeaproape. Nu ezita sa ceri nelamuriri ori de cate ori ai nevoie.


Asculta


In mod sigur, in prima zi de munca va trebui sa asculti mai mult decat sa vorbesti. Ai foarte multe lucruri de invatat asa ca acorda multa atentie sefilor si colegilor. Nu uita ca nu este frumos sa ii intrerupi – intrebarile si nelamuririle se cer la final.


Fii proactiv


Incearca sa faci un pic mai mult decat ti se cere, dar totusi nu exagera deoarece colegii se pot simti frustrati. Ideea este sa arati ca nu iti este frica de munca si ca iti place ceea ce faci la acest job.


Poarta-te frumos


Incearca sa te imprietenesti cu colegii, sa ii ajuti si, de ce nu, sa ii rogi sa te puna in tema si sa te invete lucruri noi. Daca te invita la masa, nu ii refuza. Cu cat te integrezi mai repede, cu atat iti va fi mai bine.


De asemenea, nu incerca sa ii sufoci pe colegi cu informatii despre tine si evita sa intri in detalii care tin de viata personala. Arata-le respect si trateaza-i asa cum ai vrea sa te trateze si ei pe tine.


Evita barfele de birou


In orice birou vor exista mici discutii despre  o colega sau despre un sef, insa cel mai bine este sa pastrezi distanta de aceste barfe .  Evita sa participi  la astfel de discutii rautacioase pentru ca totul se poate intoarce impotriva ta.


Nu incerca sa faci schimbari mari


Chiar daca esti foarte entuziasmat si ai multe planuri, incearca sa eviti ideile grandioase care implica schimbari mari inca din prima saptamana. Poate ca sefii vor fi incantati de initiativa ta, dar colegii in mos sigur nu te vor privi cu ochi buni.


Nu te plange


Daca ai prea multe lucruri de facut, incearca sa nu te plangi, cel putin nu in fata colegilor. In cel mai rau caz ii poti cere sefului direct sa isi faca timp pentru o mica discutie in care sa ii expui punctul tau de vedere.


Nu te lauda


Daca la fostul loc de munca ai reusit sa muti muntii din loc, ai dublat profitul si erai preferatul sefilor, este cel mai bine sa pastrezi aceste informatii doar pentru tine, cel putin momentan. Nu le spune colegilor ca tu ai putea sa faci treaba lor mai bine decat o fac ei, si chiar intr-un timp mai scurt.


Sursa foto : millennium-recruit.co.uk

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea