Cariera

#muncitor #fabrica #kraft foods romania #somaj #mittal #dacia #criza

Criza loveste in dulciuri, dar si in otel

Noi semne ale crizei mondiale apar in tara noastra. Dupa ce cateva fabrici mari au anuntat reduceri sau opriri ale activitatilor desfasurate, dinspre doua mari firme vin noi motive de ingrijorare. Daca sindicalistii de la ArcelorMittal Galati au anuntat ca sunt obligati sa isi ia concediul pe 2008 pana la 15 decembrie, iar reprezentantii muncitorilor de la Uzinele Dacia Pitesti se anunta ingrijorati cu privire la viitorul angajatilor in contextul anuntatei opriri a productiei, angajatii Kraft Romania vor ramane fara loc de munca datorita inchiderii fabricii in care lucreaza.

In urma cu cateva zile conducerea Uzinelor Dacia Pitesti a anuntat ca activitatea va fi sistata in perioada 20 noiembrie – 7 decembrie, perioada in care angajatii fabricii vor fi platiti cu 85 de procente din salariu. In aceste conditii sindicalistii de la Dacia se tem ca vor urma disponibilizari si adauga ca oricum sistarea productiei ii va afecta grav pe angajati, mai ales pe aceia care au credite bancare. 

Liderii sindicali spun ca situatia este din ce in ce mai ingrijoratoare, insa spera ca situatia sa ramana stabila pana la finalul crizei. Lucruri neasteptate pot aparea totusi, din moment ce initial Uzina anuntase ca va inceta productia doar pentru sase zile, respectiv 30 si 31 octombrie, 13, 14, 20 si 21 noiembrie. Cauza acestei incetari a activitati este, conform reprezentantilor Dacia, faptul ca piata automobilelor din tara noastra a cazut cu aproximativ 30 de procente. 

Fabrica de ciocolata , desfiintata

Nu aceeasi soarta o vor avea si angajatii de la fabrica Kraft Foods de la Brasov. Cei 440 de salariati ai producatorului de dulciuri vor fi disponibilizati deoarece fabrica  brasoveana va fi inchisa pana la sfarsitul anului. Potrivit reprezentantilor companiei kraft foods romania, aceasta decizie a fost luata deoarece locatia existenta nu permite extinderea capacitatilor de productie, ceea ce a facut ca fabrica sa fie mutata in Bulgaria.    

Combinatul de otel isi trimite oamenii in concediu obligatoriu

Probleme sunt semnalate si la Galati, acolo unde angajatii combinatului ArcelorMittal Galati care nu si-au luat concediu de odihna in acest an vor fi obligati sa isi consume liberele restante pana la 15 decembrie. In plus, conducerea companiei analizeaza si varianta de a trimite salariatii in concediu de odihna anticipat.

Liderii sindicali spun insa ca se vehiculeaza versiunea conform careia mai multi angajati ar urma sa intre in concediu de odihna pana la sfarsitul anului, insa in contul zilelor libere din 2009. Reprezentantii angajatilor si-au manifestat nemultumirea cu privire la faptul ca masurile privind viitorul firmei si al angajatilor sunt aprobate de catre conducere fara a fi supuse consultarilor cu sindicalistii.

Problemele cauzate de criza financiara au inceput sa isi faca simtita prezenta la Galati in a doua jumatate a lunii octombrie atunci cand s-a luat decizia de oprire a instalatiilor si a mai multor sectii din fabrica, din cauza scaderii comenzilor de produse siderurgice. Muncitorii ramasi fara activitate asigura paza instalatiilor oprite, participa la revizia utilajelor ori sunt redistribuiti in alte sectoare, preluand astfel activitatile prestate pana acum de subcontractori .

Conform zvonurilor venite dinspre companie, se pare ca datorita dorintei de a se reduce costurile companiei, muncitorii nu vor putea parasi apela la masura plecarii cu plati compensatorii pana la sfaritul acestui an. In plus, cheltuielile cu telefoanele mobile sau deconturile deplasarilor in delegatii vor fi reduse la minimum, in timp ce plata orelor suplimentare a fost sistata pana anul viitor.

Nici prognozele nu arata prea bine, in cazul acestora fiind asteptata o scadere a productiei cu 50%, cu revenire la nivelul normal de productie cel mai devreme la sfarsitul lunii februarie 2009 si cel mai tarziu la finele lui aprilie 2009.

Efecte asupra partenerilor de afaceri

Aceste schimbari in activitatea combinatului a produs mai multe efecte negative in randul firmelor care se aflau in relatii de dependenta contractuala cu ArcelorMittal. Astfel, constructorul colosului siderurgic, ICMRS SA Galati, a concediat recent 100 de angajati, din care jumatate erau pensionari reangajati si jumatate erau salariati pe durata determinata.

Alti 750 de angajati ai firmelor care au contracte cu ArcelorMittal Galati au fost sau urmeaza a fi trimisi in somaj, potrivit notificarilor transmise de firmele in cauza catre Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca. Directorul AJOFM Galati, Carmen Tofan, a apreciat ca valul de concedieri va continua si in perioada urmatoare, preconizand o crestere a ratei somajului de la 5,8% in octombrie la 6% in noiembrie.

Nici la nivel national prognozele privind rata somajului nu sunt incurajatoare. Desi in luna octombrie somajul a urcat numai pana la 4 procente, ministrul muncii, Mariana Campeanu a anuntat zilele trecute ca pana la finalul anului mai sunt asteptate disponibilizari, alte 29.000 de persoane urmand sa-si piarda locul de munca.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea