Cariera

#studii #strainatate #student #universitate #facultate #educatie

Tanarul roman poate invata gratis in strainatate

„Ai carte, ai parte”, spune o veche zicala romaneasca. Iar daca „cartea” vine si cu o experienta de viata in sine, atunci aceasta devine cu atat mai valoroasa. Cat costa sa ai o educatie aleasa si daca merita sau nu sa studiezi in strainatate – am incercat sa aflam aceste lucruri de la organizatorii celui mai cunoscut targ de oferte academice straine din Romania, Romanian International University Fair.   

Pentru tinerii romani, ideea de a studia in strainatate ridica multe intrebari: „chiar am sanse sa fiu admis?”, „cat ma va costa cu adevarat?”, „cum ma va ajuta, practic, pe viitor?” etc., la care de foarte multe ori nu stie unde sa caute raspunsuri. Ei pot apela insa la initiative precum Grupul Educativa (cea mai cunoscuta initiativa care functioneaza in tara noastra in acest domeniu, al informarii privind studiile in strainatate, care ofera tinerilor romani interesati de acest aspect un serviciu gratuit de informare, asistenta si consiliere Edmundo dar si un targ al ofertelor educationale universitare din strainatate – RIUF). Astfel, candidatii pot lua deciziile in cunostinta de cauza.

Ce inseamna si cat costa sa faci facultate in strainatate?

Studiile in strainatate inseamna atat avantaje cat si dezavantaje, ar spune cei care cunosc indeaproape fenomenul. Pana acum cativa ani era foarte dificil sa poti pleca din tara la studii, iar cei care reuseau sa infrunte si sa dovedeasca birocratia se puteau declara fericiti. Insa aderarea la Uniunea Europeana a adus odata cu ea „simplificarea tuturor proceselor de admitere si diminuarea semnificativa a taxelor de scolarizare , in unele cazuri cu pana la 100%”, dupa cum spune Oana Simion

Astfel, pentru un tanar roman care isi doreste sa-si continue studiile intr-o universitate europeana lucrurile stau in felul urmator: taxele de scolarizare se afla intr-un interval cuprins intre aproximativ 3200 de lire pe an si 0 euro pe an. Astfel, daca in Marea Britanie, costul unui program de Licenta este de 3.210 de Lire/an (inainte de aderarea la U.E. aceasta suma incepea de la 7.000 lire/an),  taxele de scolarizare scad pana la 1.000 – 1.500 EUR/an in Olanda si Germania, fiind chiar gratuite in Danemarca, Norvegia, Estonia, Suedia.

„Educatia in aceste tari este subventionata guvernamental, fie partial, fie total, pentru ca este un subiect cu adevarat prioritar. Se Investeste in oameni care vor deveni buni profesionisti in domeniul in care se pregatesc, competitivi intr-o piata globala a muncii, ce valorizeaza abilitatile productive si eficienta”, spune Oana Simion.

Studiile post-universitare, preturi diferite in functie de program

Cat despre studiile postuniversitare, costurile variaza foarte mult atat de la o tara la alta, cat si in cadrul aceleiasi institutii, de la un program la altul. Un exemplu este programul de Master in Management si Tehnologie de la Cambridge University care costa 12.000 lire/an si cel de Computer Science pentru care trebuie sa platesti doar 5500 lire/an.

In cazul universitatilor „middle-top”, costurile programelor de master variaza intre 3.500 lire si 11.000 lire. La capete opuse ale spectrului financiar se afla tarile nordice, care ofera si scolarizarea postuniversitara la 0 EUR/an, si institutiile private din toata Europa, unde costul poate ajunge si pana la 50.000 EUR/an.

Atunci cand viitorul student isi calculeaza un buget, este obligatoriu sa tina cont si de „costurile de intretinere”, care se traduc prin cheltuielile de cazare, mancare, transport, distractie, haine etc. Acestea nu inregistreaza variatii foarte mari de la o tara la alta, cele mai scumpe din acest punct de vedere fiind tarile nordice si Marea Britanie (700 – 900 EUR/luna).

In restul Europei, aceste costuri nu se ridica la mai mult de 600 – 700 EUR, suficient pentru un nivel de viata decent pentru un student. In cadrul surselor de finantare trebuie luate in calcul si oportunitatile de munca part-time . Cu ajutorul acestora un student se poate intretine partial singur pe durata studiilor. El poate sa ajunga sa-si acopere toate cheltuielile din al doilea an de studiu, in functie de domeniul job-ului si de timpul disponibil.

Statele Unite, o raportare diferita

Lucrurile stau insa altfel in cazul Statelor Unite ale Americii. Conform grupului Educativa, un student la Bachelor (echivalentul studiilor de Licenta) trebuie sa plateasca pentru scolarizare intre 3.000 $/an (la un „Community College”) si 35.000 $/ an (la o universitate de top). In plus, studiile masterale pot costa intre 6.000 $ si 45.000 $.

„In majoritatea cazurilor aceste costuri sunt direct proportionale cu renumele institutiei. Cele mai ieftine programe se gasesc in cadrul universitatilor sau colegiilor „locale”, care sunt foarte putin sau deloc orientate catre studentii internationali”, crede Alexandru Ghita.

Costurile lunare pentru cazare, mancare si transport sunt estimate la sume intre 500 – 800 $/luna. Campusurile din SUA sunt organizate in asa fel incat majoritatea activitatilor se desfasoara acolo, deci costurile se pot reduce in functie de cat de des iese studentul in afara campusului universitar.

Studiile in strainatate, o investitie avantajoasa

In marea majoritate a cazurilor aceste costuri sunt o investitie avantajoasa. Studiile efectuate pe pietele muncii la nivel mondial arata ca un absolvent de studii universitare cu o valoare recunoscuta poate castiga in medie cu 500.000 pana la 1.000.000 USD mai mult pe parcursul vietii profesionale decat un angajat fara diploma universitara.

Trebuie mentionat si faptul ca experienta in sine reprezinta o dovada a maturitatii profesionale, a unei flexibilitati si puteri de adaptare ce vor fi considerate atuuri la angajarea intr-o companie mare unde multiculturalitatea nu are cum sa lipseasca, si, implicit, nici salariile competitive.

In plus, spre deosebire de sistemul de invatamant romanesc, majoritatea institutiilor academice din strainatate colaboreaza cu diferite companii de renume pentru pregatirea studentilor ce vor fi recrutati ulterior pentru angajare.

Conform unui studiu recent, coordonat de CIHE (Consiliul pentru Industrie si Educatie Superioara), absolventii cu o viziune globala, in special cei care au experienta studiilor in strainatate, sunt din ce in ce mai bine cotati cand vine vorba de angajare intr-o firma internationala.

Will Archer, directorul I-Graduate, adica realizatorul studiului, spune: „Aceasta analiza ar trebui sa ii trezeasca la realitate si pe studenti si pe parinti. O sa ajungi mai departe in viata daca studiezi sau ai experienta profesionala in strainatate”.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea