IT & C

#sunet #urechi #player #dj #gaming #supra-aurale #circum-aurale #intra-auriculare #casti audio

Cum iti alegi castile audio

Fie ca ai un telefon mobil, un player muzical sau unul video de calitate superioara, experienta pe care o cauti tu poate sa fie stricata daca folosesti castile nepotrivite. De multe ori gadgeturile vina la pachet cu seturi de casti audio modeste care nu vor reda sunetul asa cum trebuie, de aceea este bine sa le alegi chiar tu pe cele mai bune.



Catile se impart in trei categorii mari, cele intra-auriculare, cele supra-aurale si cele circum-aurale .


Casti intra-auriculare

In comert, acestea se gasesc in diferite modele si culori, cu bulbi de silicon sau plastic. Castile audio intra-auriculare sunt capabile sa redea fidel sunetul si basul, datorita design-ului ce nu permite pierderea informatiei acustice. Modelele sunt foarte portabile datorita dimensiunilor lor.

De obicei aceste modele au o orientarea speciala a difuzorului, pe verticala care optimizeaza redarea clara a basului, fara a compromite confortul utilizatorului. Aceste casti sunt prevazute cu un cablu scurt (potrivit pentru utilizarea unui telefon mobil sau MP3 player) si un cablu prelungitor ce permite utilizarea unui player aflat in buzunar.

Persoanele cu urechi mici au de obicei probleme in a folosi casti intra-auriculare deoarece masura standard este prea mare. De aceea, se recomanda castile intra-auriculare cu bulb. Totusi, igiena acestora este foare importanta deoarece intra in contact direct cu urechea si pot cauza infectii.

Nu uita insa ca toate castile intra-auriculare pot deveni incomode daca le porti prea mult timp. De asemenea, nu stau foarte bine la capitolul izolatie. Toti cei din jur vor auzi tot ce asculti si tu. Castile intra-auriculare pot fi cele pentru player-ul muzical, cele dedicate pentru sport, wireless, casti de strada sau calatorie.

Pro Contra
  Portabilitate  Nu izoleaza bine
 Usurinta de folosire  Dureri de urechi
 Cablu prelungitor  Pot cauza infectii
 Bulbi moi  

 

Castile supra-aurale

Modelele de casti supra-aurale sunt cele care nu sunt mai mari decat diametrul urechii. De obicei acestea se se gasesc in comert in doua variante: de tip neck-band (suport casti fixate dupa gat) si de tip head-band (suport casti fixate pe cap).

Castile supra-aurale pot fi cele pentru player-ul muzical, cele wireless, casti de strada, calatorie sau chat. Este bine de stiut ca modelele de casti pentru chat necesita o tehnologie speciala care sa limiteze varfurile de volum fara a inlatura insa din energia presiunii sonore. Totodata, aceste modele trebuie sa aiba atasat un microfon.

Modelele de casti supra-aurale pentru calatorii si strada nu dispun de tehnologii de izolare, iar cum aceste casti se fixeaza pe ureche, s-ar putea ca vecinii de autobuz sa fie deranjati de zgomotul redat din castile tale.

 Pro  Contra
 Fixare buna pe cap  Nu izoleaza bine sunetul
 Disponibile in diferiteforme si culori  Dureri de cap daca banda castilor nu e destul de flexibila
 Compatibile cu o serie larga de gadgeturi specifice  Apasa urechea de cap provocand dureri

 

Castile circum-aurale

Acest gen de casti sunt dinamice, de tip inchis circum-aurale (in jurul urechii) destinate aplicatiilor profesionale de acest gen, dar nu numai. Desi pot fi folosite de DJ-ii de profesie, castile sunt propice tuturor celor care prefera un set de casti mari care pot atenua zgomotul ambiental.

Castile sunt mult mai voluminoase, acopera urechea, dar in acelasi timp izoleaza foarte bine zgomotul din exterior. Mai mult, acestea nu vor permite sunetului sa fie redat in exterior. Castile de acest tip sunt foarte utile in spatii inchise, cum ar fi birourile.

Un alt punct forte ale acestora este firul, care de obicei este lung si solid, prin urmare nu se va deteriora repede. Totusi, folosite ca set de casti de strada, aceste vor deveni usor incomode si nu tocmai estetice. Forma si dimesiunile mari vor atrage atentia si nu neaprat intr-un mod placut, iar firul lung va deveni o povara.

Castile circum-aurale pot fi: cele de gaming, de tip DJ, de calatorie si chiar de strada. Daca modelele sunt folosite in avion sau alt mijloc de transport, acestea ar trebuie sa vina echipate cu tehnologii speciale de atenuare a zgomotului ambiental. Totodata, aceste casti trebuiau sa ofere un sunet de calitate buna in conditii de zgomot puternic (ca motorul unui avion).

Pro  Contra
 Izoleaza foarte bine sunetele  Dureri de cap daca banda castilor nu e flexibila
  fir lung, solid care nu se rupe usor  Incomode dupa o perioada de folosire
   Inestetice ca set de casti de strada

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele