Stiinta & Tehnologie

#sony ericsson c902 #5 megapixeli #camera foto #telefon mobil #fotografie #poze #review

Sony Ericsson C902 Review

sony ericsson c902 a fost anuntat la inceputul acestuia an. Nu de mult, modelul a fost lansat peste hotare si in prezent, se afla si in magazinele din Romania.

Terminalul face parte din gama Cyber-shot de la Sony Ericsson, adica este un telefon fotografic.

Stil "candybar"


Noul membru al familiei "C" de la Sony Ericsson este un candybar. Telefonul este compact, masurand 108 x 49 x 10,5 mm si cantarind 107 grame. Carcasa telefonului este din metal si plastic de calitate. Astfel, amprentele nu reprezinta o amenintare pentru suprafata lui C902.

Fiind un candybar, telefonul are partea frontala ocupata de ecran, D-pad si tastatura. Ecranul este de 2 inch cu rezolutie QVGA de 240 x 320 pixeli si 256.000 de culori. Problema luminii directe nu dispare nici aici, imaginile de pe ecran palind considerabil daca te aflii intr-un meniu insorit.

Deasupra ecranului gasim inscriptionat numele companiei, difuzorul telefonului si senzorul de lumina, plus camera VGA pentru videoconferinte . Sub ecran se afla D-pad-ul. Primele doua butoane, plasate in extremitati, corespund meniurilor Media si Contacte. Sub ele se afla tastele de apelare si respectiv respingere/terminare apel.

Mai jos gasim o tasta de shortcut-uri (Bluetooth, Silent mode, TrackID, Google Maps, scriere mesaje, meniu principal si setare de noi shortcut-uri), iar in partea dreapta butonul C(cancel) cu rol dublu si acela de oprire/deschidere telefon. In mijlocul acestora se afla butonul OK, patrat, care are patru directii de navigare stanga si dreapta, sus sau jos. Adevarul este ca D-pad-ul lui C902 este incomod, manevrarea lui fiind grea la inceput. Totusi, odata obisnuiti cu el, acest incovenient dispare.

Tastatura si altele


Sub D-pad avem insirate pe patru randuri, tastele standard alfanumerice. Este de precizat faptul ca butoanele au o forma aparte, aceste fiind tesite din exterior catre interior. Partea de sus a unei taste este ridicata si cea de jos adancita, iar tot asamblul de butoane este asezat "in valuri". Asemenea D-pad-ului, iti va lua cateva minute pana te vei obisnui sa tastezi. Chiar daca utilizatorul se va obisnui cu butoanele, spre deosebire de alte modele Sony Ericsson sau alte telefoane de pe piata, tastatura acestui model ramane greu de utilizat.

Laturile lui C902 nu sunt prea incarcate. Cea stanga are slotul de atasare periferice (casti, cablu USB si incarcator). Pe partea dreapta se afla butonul de volum care are si rol de zoom in/out in modul de fotografiere si cel dedicat camerei foto . Latura superioara este libera, iar cea inferioara contine doar microfonul telefonului.

Partea dorsala este incarcata de obiectivul foto de 5 megapixeli, difuzorul si capacul care acopera bateria. Inainte sa vorbim de baterie, trebuie discutat putin obiectivul foto care este ascuns. Camera foto va iesi la iveala atunci cand partea superioara este glinsata inafara. Astfel, terminalul isi descopera obiectvul de 5 megapixeli, flash-ul LED si oglinda pentru autoportrete.

Sub capac gasim bateria standard Litiu-Polimer de capacitate 930 mAh cu o viata foarte buna. In modul standby telefonul rezista pana la 300 de ore si pana la 9 ore de convorbiri. Testul a aratat ca bateria rezista mai mult de 340 de ore in stand-by cu 3G-ul activ si cele 10 ore sunt usor obtinute. Tot sub capacul bateriei gasim slotul de card microSD care se afla in dreapta slotului pentru SIM.

Inside the suit


Interfata este flash, lucrul care a inceput odata cu modelul W910 a celor de la Sony Ericsson. Meniul lui Sony Ericsson C902 este cel standard cu icoane insirate pe patru randuri si trei coloane.

Si acestui telefon ii lipseste submeniul File Manager, dar care se afla acum in Organizer. Ca si in cazul lui W910, acesta a fost inlocuit cu optiunile flash din submeniul Media. Daca acestea ti se pare vesti rele, nu este cazul. Iata cu ce vine echipat C902: flash, player muzical Walkman versiunea cea mai recenta 3.0 si interfata de camera foto Cyber-shot SE versiunea 2.0.

La capitolul mesagerie C902 nu sta rau. Acesta suporta mesaje SMS, MMS, mesaje instant si e-mail cu functii de push e-mail. Mesajele SMS si MMS impart o casuta postala, iar e-mail-urile au un inbox separat. Totodata e-mail-urile suporta protocoalele standard POP3, IMAP4 si SMTP.

Performante de Walkman

La capitolul muzica C902 se descurca bine. Asa cum am spus mai devreme acesta are incorporata cea mai recenta versiunea a player-ului Walkman,3.0, si vine cu setarile de rigoare, cum ar fi egalizatorul MegaBass, TrackID-ul sau Flight Mode-ul. Din pacate "modul de zbor/aeronava" este inutil daca telefonul nu are un cardul SIM inserat. Multe alte modele de telefoane de pe piata pot functiona ca playere muzicale chiar daca telefonului ii lipseste cardul SIM.

Din pacate player-ul muzical suporta doar formate MP3 si AAC. Melodiile sunt sortate in functie de artist, gen si compozitor, iar acesta poate fi setat sa ruleze in fundal. Tot la acest capitol intra si radio-ul care este cu RDS si are nevoie de casti atasate pentru a functiona, acestea devenind antena.

Telefonul suporta si vizualizare de videoclipuri care sunt redate foarte bine chiar daca telefonul are un ecran de doar 2 inch cu 256.000 de culori. Asa cum era de asteptat, D-pad-ul va primi functii pentru player. Sunetul redat prin difuzorul este bun. Din pacate castile nu sunt aceleasi care vin cu un telefon Walkman, dar sunetul ramane si el clar. Mai mult nici nu se poate cere de la un telefon care nu este dedicat muzicii.

Pozar de nota 10

Camera foto a lui C902 este de 5 megapixeli, cu flash LED, autofocus, stabilizator de imagine lucru care nu face decat sa ne bucure. Totusi, spre deosebire de alte telefoane Sony Ericsson Cyber-shot, aceat model a sacrificat flash-ul Xenon, in favoarea celui LED. Aceast lucru s-a intamplat pentru ca terminalul sa isi pastreze dimensiunile reduse.

Atunci cand utilizatorul acceseaza camera foto, in jurul ecranului de 2 inch se vor aprinde icoane tactile care lumineaza albastru si care reprezinta shortucut-uri catre diferite moduri de fotografiere.

Rezolutia maxima a pozelor este de 2592 x 1944 pixeli. Telefonul dispune si de efecte de ca negative, sepia sau alb si negru, de functii de taiere, copiere, editare sau adaugare de imagini. Functiile aparte pe care acest model le are sunt modurile de fotografiere care sunt insiruite de-a lungul ecranului. In modul de fotografiere, Sony Ericsson C902 va afisa icoane sesibile la atingere deasupra si sub ecran.

Inregistrarile video pe care C902 le face sunt bune. Poti alege sa faci filme in rezolutie QVGA la 30 fps sau filme la rezolutie QCIF filmate cu a doua camera foto. Camera foto mai este dotata si cu functii de geo-tagging.

Conectivitate

Surpriza placuta vine din partea conectivitatii. Avem GPRS si EDGE, ambele clasa 10 si 3G cu HSDPA, adica transfer de date de pana la 3,6 Mbps. Navigarile pe internet se fac cu ajutorul broswer-ului WAP 2.0 cu suport HTML.

La capitolul transfer de date de pe PC pe telefon si viceversa, terminalul dispune de USB si Bluetooth, ambele versiunea 2.0, Bluetooth-ul fiind cu A2DP, care te lasa sa conectezi casti audio wireless telefonului.

La final...


Sony Ericsson C902 este un telefon pentru pasionatii de fotografie. Terminalul este un high-end exceptional. La pretul pe care il are performantele lui sunt mai mult decat bune, mai ales la capitolul conectivitate unde 3G-ul guverneaza. Primeste puncte pentru infatisarea curata, capabilitatile Walkman si 3G si performantele camerei foto.

Punctele slabe ale acestui telefon sunt  tastatura, D-pad-ul "valurit" care prezinta probleme la tastare si de ecranul mic de doar 2 inch. Dar pentru ce a fost constuit sa fie, Sony Ericsson C902 este si va ramane un telefon de nota 10, mai ales ca acest model este cel mai subtire terminal cu o camera foto de 5 megapixeli, detronand astfel rivalul LG KF750 Secret .

Galerie foto Sony Ericsson C902

Galerie foto cu imagini captate de Sony Ericsson C902

Captura video realizata cu Sony Ericsson C902



Autor: Andreea Dihel

Pentru a fi la curent cu cele mai recente lansari si informatii din domeniul telefoniei mobile aboneaza-te la Newsletterul Mobile.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea