Stiinta & Tehnologie

Politia nu sanctioneaza cu puncte lipsa accesoriilor de prim ajutor

Sofe
rii care nu au citit noul Cod Rutier si au intrat in panica din cauza zvonurilor referitoare la obligativitatea vestei reflectorizante pot sta linistiti: nici acest accesoriu vestimentar si nici lanturile antiderapante nu sunt obligatorii decat pentru vehiculele cu masa mai mare de 3,5 tone. Mai mult decat atat, chiar si soferii autovehiculelor grele pot fi sanctionati cu amenda de politie pentru lipsa vestei doar daca lucreaza la masina oprita pe carosabil, in timpul noptii. Conform Directiei Politiei Rutiere, pentru autoturisme si alte autovehicule cu masa sub 3,5 tone sunt obligatorii doar triunghiurile reflectorizante, trusa medicala si stingatorul, iar din acest punct de vedere noul Cod Rutier nu a modificat in vreun fel cadrul legislativ deja existent.Soferii prinsi in trafic fara aceste accesorii in masina nu primesc puncte de penalizare , ci doar amenda. Confuzia in acest domeniu a aparut din cauza conceptului de puncte-amenda, introdus de noul Cod Rutier , si care este doar un mijloc de a permite modificarea cuantumului amenzilor fara a face necesara modificarea legii. Astfel, lipsa trusei medicale, a triunghiurilor reflectorizante sau a stingatorului se sanctioneaza cu 4-5 puncte de amenda (nu puncte de penalizare), iar, in momentul de fata, un punct de amenda valoreaza 39 RON. Soferii amendati vor achita doar 78 RON daca platesc in termen de 48 de ore. In intervalul 1 decembrie 2006 - 15 ianuarie 2007, din cei 5,6 milioane de posesori de permis din Romania, doar 78 au fost sanctionati pentru lipsa acestor accesorii din masina. In privinta trusei medicale si a stingatorului, conducatorii auto trebuie sa aiba totusi grija in privinta termenului de valabilitate . Detinerea unui stingator expirat se sanctioneaza la fel ca si lipsa acestuia din masina, iar lucrurile stau la fel si in cazul trusei medicale.
  •   2007-01-17
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu: Branding - Cum sa eviti vecinii nepotriviti

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu, multimedia designer si specialist de marketing online

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Ce se intampla cu salariatii part-time de luna aceasta. Tot ce trebuie sa stii

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist, inspector HR

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.