Social

#transplant #donatori #irinel popescu #moarte cerebrala

Romania, campioana in Europa la donatori in moarte cerebrala

Romania este pe primul loc in Europa in privinta numarului de donatori in moarte cerebrala, in acest an fiind inregistrate peste 100 de astfel de cazuri, a anuntat, sambata, seful Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca, Mihai Lucan, scrie Mediafax.
 
"Romania a ajuns sa fie campioana europeana la rata de donare de la donatori in moarte cerebrala, depasindu-se 100 de astfel de donatori in acest an, de la 22 cati erau in 2006. Transilvania este fruntea, cei mai multi donatori in moarte cerebrala au provenit de aceasta zona. Noi, la ICUTR Cluj, avem realizate de la inceputul anului pana acum 144 de transplanturi renale, din care 91,7% de la donatori in moarte cerebrala", a declarat Mihai Lucan, care este si membru al Consiliului stiintific al  Agentiei Nationale de Transplant.

"De la infiintarea ANT avem parte de transplant sistematic in Romania, s-au adoptat modele de succes de la nivel international si a avut loc instruirea specialistilor. in programul de transplant hepatic, speram sa ajungem la 500 de operatii. Un principiu care ne-a calauzit este de a nu pierde niciun donator", a mentionat  si Irinel Popescu, seful Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

"Am depasit 100 de donatori in moarte cerebrala, avem acum circa 107. Romania este prima tara din Europa din punctul de vedere al cresterii numarului de donatori si al cresterii transplaturilor. Avem mai mult de un transpant solid pe zi, acum 15 ani nici nu ne imaginam ca se putea face asa ceva, si avem peste 350 de oameni noi transplantati", a declarat si Victor Zota, coordonatorul national de transplant.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea