Social

#sarbatoare pascala #Paste 2017 #invierea domnului

Paste 2017. Cand sarbatorim Invierea Domnului

Ortodocsii si catolici vor sarbatori in acest an in acelasi timp Invierea Domnului, la jumatatea lunii aprilie, mai exact pe 16 aprilie.

In seara de 15 aprilie, Lumina Sfanta de la Ierusalim este adusa cu un avion special, la Aeroportul “Henri Coanda” Bucuresti, de unde este dusa cu avioane de mici dimensiuni si in Bacau, Iasi, Suceava, Sibiu, Cluj-Napoca, Baia Mare, Satu Mare si Timisoara.

Slujba de inviere incepe in jurul orei 23.00, in interiorul lacasurilor de cult. Invierea Mantuitorului nu este insa proclamata in interiorul bisericii, ci in afara acesteia, pentru ca, spun preoţii, ea priveste pe toti oamenii.

La miezul noptii, preotul iese din biserica si cheama credinciosii cu indemnul “Veniti de luati Lumina!”. Credinciosii inconjoara biserica de trei ori, cantand "Hristos a inviat din morti, cu moartea pe moarte calcand, si celor din morminte viata daruindu-le". Apoi, preotul intra din nou in biserica, unde continua slujba de inviere, care dureaza pana in jurul orei 03.00.

In noaptea Invierii, credinciosii aduc la biserica oua vopsite, cozonac, pasca, friptura si alte preparate de Paste, pe care preotii le sfintesc.

Tot de Paste, se aprind lumanari pe mormintele celor dragi si se da de pomana celor sarmani.

De Paste, spun preotii, nimeni nu trebuie sa fie trist, nimeni nu trebuie sa planga, bucuria fiind sentimentul predominant in zilele sarbatorii pascale.

Sursa foto: maxpixel

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea