Social

Mica Romanie din Canada, oaza de bioenergie de langa Niagara

Campul Romanesc din Hamilton reprezinta una dintre realizarile importante ale emigratiei romanesti. Intins pe o suprafata de 48 de acri, Campul nu este altceva decat o Romanie in miniatura.
Are un centru cultural, o capela, terenuri de sport, casute, o Rotonda a Scriitorilor romani din emigratie, majoritatea create prin sustinerea financiara a exilatilor. In locul unde se afla capela, specialisti romani si canadieni au descoperit, in urma cu mai multi ani, un centru bioenergetic, considerat a fi cel de-al treilea ca marime din lume. Fiind considerata unica, proprietatea romaneasca este deseori inchiriata de catre comunitatile de italieni, spanioli, brazilieni sau uruguayeni, care sunt extrem de incantati de frumusetea locului. In perioada comunista, de la Camp porneau cele mai multe din manifestatiile de protest fata de regimul Ceausescu.
Romanian Park"
Emigratia romaneasca a creat mai multe lacasuri de spiritualitate, care au ramas peste ani generatiilor noi care au ales sa plece din tara. Sunt trei asemenea centre importante: Campul Romanesc din Hamilton (Canada), Arhiepiscopia Ortodoxa de la Vatra (SUA) si Biblioteca de la Freiburg (Germania). Mai exista si altele de data mai recenta, cum ar fi, de exemplu, Casa Romana din San Francisco, Manastirea ortodoxa de maici din Michigan.Campul Romanesc din Hamilton se afla la circa 70 de kilometri de Toronto. Cam la aceeasi distanta si fata de Cascada Niagara , de pe granita dintre Canada si Statele Unite. Este proprietatea romanilor din zona, organizati in Asociatia Culturala Romana din Hamilton. Mai precis, locatia se afla in Flamborough, o suburbie a Hamiltonului, oras considerat ca fiind "Resita Canadei". Acest lucru datorita industriei siderurgice si poluarii, care insa nu este nici pe departe la nivelul celei din Romania. Pe malul lacului Ontario, Hamiltonul este un oras linistit. Unii spun ca prea "linistit".Proprietatea a fost cumparata la inceputul anilor ?60, iar in 1987 a fost ridicat un Centru Cultural. Banii au fost stransi de catre comunitate, dar o parte importanta a fost donata de catre guvernul canadian. In perioada comunista, Asociatia Culturala Romana din Hamilton era una dintre principalele asociatii care organizau protestele anticomuniste in America de Nord. Acesta a fost principalul motiv pentru care a intrat in atentia Securitatii, iar liderii sai au fost monitorizati atent. Uneori, ei au fost si tinta unor actiuni de discreditare. In Campul Romanesc intri dupa ce venind dinspre Toronto mergi pe Queen Elizabeth, una dintre cele mai mari autostrazi din America de Nord, care face legatura intre sudul Canadei si nordul Statelor Unite. Inainte sa intri in Hamilton faci la dreapta . Este o zona de fermieri de toate natiile, dar in special olandezi. Peisaje frumoase, asemanatoare celor din Romania. La un moment dat, vezi o stanca vopsita in tricolor si langa ea inscriptia "Romanian Park". Campul Romanesc este practic un camping, un "park", cum spun canadienii. Are o suprafata de 48 de acri. Nu toti sunt insa amenajati. Cadrul natural este unul superb. Printre paduri si raulete este o oaza de liniste in afara trepidantelor orase nord-americane. Doar noaptea, abia susuind, te mai deranjeaza avioanele care iau "cap compas" Aeroportul Pearson din Toronto. De aceea, romanii din orasele mari din jur (Toronto, Hamilton, Kitchner) au asa-numitele cottage (case de vacanta), unde vin sa isi petreaca weekendul, dar nu numai. Unii vin si cu corturile in weekend sau in cursul saptamanii. Altii locuiesc aici. Este vorba de mai multe familii care creeaza acest sat romanesc din Canada. Exista un raulet unde pescarii pasionati se lauda ca pescuiesc minunatii. Unii s-au fotografiat alaturi de pesti-gigant.
Harul Episcopului Trifa
Pe proprietate, in afara de Centrul Cultural, se mai afla terenuri de sport, dar si o capela cu hramul Sfintei Maria. Locul capelei a fost ales de Valerian Trifa, episcopul romanilor din America de Nord care conducea Arhiepiscopia Romana, care este independenta de Patriarhia de la Bucuresti. Trifa este considerat de catre romanii nord-americani ca un martir al luptei anticomuniste. Acesta a fost de altfel unul dintre importantii opozanti ai regimului comunist. Securitatea i-a inscenat un dosar de apartenenta la Miscarea Legionara in numele careia ar fi participat la pogromurile impotriva evreilor din 1940. Presa americana a fost alimentata cu astfel de dosare si, in cele din urma, Trifa a fost nevoit sa renunte la Episcopie si sa se refugieze in Portugalia, unde a si murit dupa cativa ani. Ion Mihai Pacepa a dezvaluit ca intreaga operatiune a fost pusa la cale de fosta Securitate. Batranii de la Campul Romanesc spun ca Valerian Trifa era un om cu har, iar alegerea locului capelei chiar pe locul bioenergetic a fost o expresie a calitatilor vizionare ale acestuia. Campul bioenergetic a fost descoperit in urma cu mai multi ani de un profesor din Bucuresti, Dumitru Cristenco, care a facut o cercetare impreuna cu un profesor canadian de la Universitatea din Guelph. Conform unui articol publicat apoi intr-o revista canadiana, acestia au considerat locul capelei de la Campul Romanesc ca fiind unul dintre cele mai puternice puncte bioenergetice din lume. De-a lungul timpului au fost inregistrate mai multe marturii ale unora dintre cei care s-au vindecat aici. Unul dintre acestia este nea Melniciuc. El locuieste o buna perioada pe an la Camp. Are peste 70 de ani. Spune ca datorita bioenergiei a scapat de reumatism, dar si de alte boli. "Pentru a avea efect trebuie insa sa mergi mai multe zile si sa stai cel putin jumatate de ora", precizeaza el. In fiecare seara, nea Melniciuc, dupa ce afla "newsurile" de la radiourile si televiziunile din tara, face agale o plimbare. Ii trebuie cam zece minute sa urce podetul care trece peste rau si merge sus pe deal unde se afla Capela si locul bioenergetic. Revine, plin de energie. Are chef de povesti. si discutiile la un pahar de vorba in aceasta oaza romaneasca pe pamant canadian continua, apoi, uneori pana cand soarele se pregateste sa se trezeasca.

Rotonda Scriitorilor Romani
La Campul Romanesc a fost inaugurata in urma cu cativa ani o Rotonda a Scriitorilor din exil. "Pretextul" a fost gasit dupa ce anterior a fost amplasat un bust al lui Mihai Eminescu realizat de celebrul Nicapetre, care locuieste in Toronto. Apoi au urmat scriitori din emigratie. Printre acestia, George Donev, Aron Cotrus si, anul trecut, Mircea Eliade. Rotonda va mai gazdui in urmatorii ani busturile lui Vintila Horia si Horia Stamatu, iar daca fondurile o vor permite, si ale altor scriitori importanti din emigratie.




Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea