Social

Alunele, energizant natural

De milenii, alunele sunt renumite pentru remarcabilul efect antituberculos. In primele tratate de medicina sunt amintite virtutile acestor fructe, ce cresc in arbusti. In tara noastra, alunele cresc mai ales in vestul Olteniei si sudul Banatului. Acest energizant natural are un continut redus de apa (circa 3,5%, dar procentul de ulei se ridica la 62%). In compozitia sa predomina proteinele, acizii grasi esentiali, vitaminele E, B9 si C, alaturi de minerale, dintre care potasiul (635 mg), fosforul (330 mg) si calciul (225 mg) bat recordul. Recomandari Alunele sunt recomandate de nutritionistii europeni, ca energizant, pentru bolnavii de diabet si tuberculoza . Si, nu in ultimul rand, alunele sunt un tonic pentru persoanele anemice, copiii in perioada cresterii, gravide si varstnici . Uleiul de alun s-a dovedit un eficient tenifug, favorizand eliminarea teniei. Reteta saptamanii Budinca "Bobotie"
  • Timp de pregatire: o ora; calorii – 550 portia Ingrediente: 700 g carne tocata de vaca, 120 g miez de paine, un pahar de lapte, 4 cepe, 80 g unt, o lingura de zahar, 12 alune, o lamaie, 2 oua, 2 frunze de dafin, sare si piper dupa gust Preparare: Amestecam carnea tocata cu miezul de paine, inmuiat in lapte si apoi stors, cu cepele, taiate pestisor si inabusite in apa cu unt, dupa care adaugam un ou. Framantam acest amestec, apoi punem sucul de lamaie, zaharul, alunele (taiate foarte fin), sarea si piperul. Ungem o tava cu ulei sau unt si punem compozitia. Deasupra vom turna un ou batut ca pentru omleta, amestecat cu laptele ramas. Foile de dafin le infigem in budinca si lasam cratita in cuptor, la foc mic, 45 de minute. Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum iti mentii sanatatea si frumusetea.
  • Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

    •  
    •  

    Articol scris de

    Vezi toate articolele

    Articole din social

    Top

    Cauta-ti perechea