Social

#revizuire constitutie #constitutie #curtea constitutionala #traian băsescu

Traian Basescu a trimis proiectul de revizuire a Constitutiei la CCR

Traian Basescu, presedintele Romaniei, a transmis Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), joi, proiectul legii de revizuire a Constitutiei, scrie realitatea.net.

Documentul a ajuns la Curtea Constitutionala a Romaniei insotit de avizul Consiliului Legislativ.

Dupa ce Curtea Constitutionala va lua o decizie, proiectul va fi inaintat Parlamentului pentru dezbateri si adoptare .

Proiectul de revizuire a Constitutiei a fost transmis saptamana trecuta Consiliului Legislativ, in vederea avizarii sale.

Traian Basescu a declarat pe 1 iunie ca estimeaza ca noul proiect de Constitutie va ajunge in Parlament intre 20 si 30 iunie, el precizand ca este dispus sa mearga sa prezinte Legislativului textul acestui document.

Proiectul de modificare a Constitutiei prevede trecerea de la Parlament bicameral la Parlament unicameral .

De asemenea, acest proiect mai prevede, printre altele, ca retinerea unei persoane nu poate depasi 48 de ore. O alta prevedere se refera la perchezitia, retinerea sau arestarea parlamentarilor, care se vor face fara avizul Legislativului.

Se mai precizeaza ca orice lege trebuie sa aiba doua citiri: o prima lectura si, la minimum 30 de zile, o a doua lectura, dupa care sa se dea votul final.

O alta prevedere este ca remanierea ministrilor se face doar dupa consultarea presedintelui, urmand ca hotararea de suspendare a acestuia sa fie validata de Curtea Constitutionala. De asemenea, in caz de criza politica , Guvernul si-ar putea asuma raspunderea pe buget.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea