Social

#constantin si elena #traditii Sfintii Constantin si Elena #traditii Constantin si Elena

Sfintii Constantin si Elena. Cum sa te feresti de ghinion

Astazi, 21 mai, de Sfintii Constantin si Elena, peste 1,7 milioane de romani isi serbeaza onomastica. In jurul acestei zile s-au format, de-a lungul anilor, o serie de traditii si obiceiuri de care lumea inca tine cont.

Traditii si obiceiuri de Sfintii Constantin si Elena

In calendarul popular, sarbatoarea Sfintilor Constantin si Elena este o sarbatoare a pasarilor de padure, numita Constantin Graur sau Constantinul Puilor. Traditiile spun ca in aceasta zi pasarile isi invata puii sa zboare.

Pentru a alunga duhurile rele si necurate, femeile stropesc cu aghiasma si tamaie casa. In schimb, barbatii aprind un foc mare si stau in jurul lui. In anumite regiuni, oile trec prin fumul focului pentru a fi ferite de rele in timp ce stau la stana.

Traditiile spun ca in aceasta zi Sfanta nu trebuie sa muncesti deoarece ceva rau se va abate asupra ta.

In unele regiuni ale tarii se spune ca aceasta este ultima zi in care se pot semana: porumbul, ovazul si meiul. Daca acestea sunt plantate dupa aceasta zi, se spune ca se vor usca.

O iconita care-i reprezinta pe Sfintii Constantin si Elena, cumparata pe 21 mai, te apara de paguba, de dusmanii nestiuti si iti implineste o grabnica dorinta, oricand le ceri ajutorul.

Cui spunem "La multi ani!" de Sfintii Constantin si Elena

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Interne, 1.786.974 de romani poarta numele de Constantin, Elena sau derivate ale acestora. Dintre acestia 635.068 sunt barbati, iar 1.151.906 sunt femei.

490.646 de romani poarta numele de Constantin, alti 79.871 se numesc Costel, iar 32.728 poarta numele de Costica. De asemenea, 20.308 romani se numesc Costin, 10.534 - Costinel, 656 - Costi si 325 – Costelus.

In ceea ce priveste reprezentantele sexului frumos care isi serbeaza astazi onomastica, 880.574 poarta numele Elena, alte 122.285 se numesc Ileana si 26.209 - Constantina. Totodata, alte 64.690 de femei se numesc Lenuta si 52.582 poarta numele de Constanta.

De asemenea, potrivit statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administratiei Bazelor de Date din cadrul MAI, 1.467 de persoane se numesc Nuti si 4.099 – Leana.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea