Social

Romanii din Paris petrec Sărbătorile cu sarmale şi piftie

A tr
eia zi de Crăciun. Romanii din Franţa sărbătoresc romaneşte. Varza murată îşi desăvarşeşte perioada de fermentare în bagajele cărate de rudele venite din Romania să petreacă Sărbătorile împreună cu cei dragi stabiliţi la Paris. "Mă duc la fiica mea, care e măritată la Paris, să petrec Crăciunul", spune simplu Maria. Îşi pune centura de siguranţă şi aşteaptă să decoleze avionul pe ruta Bucureşti - Paris. Maria are circa 60 de ani şi e îmbrăcată modest: pulover şi pantaloni made in China, cumpăraţi de la vreun butic bucureştean. Miroase în schimb a parfum franţuzesc. "Mi l-a trimis fiică-mea din Franţa. Îi zice în traducere apa minunilor, Eau de merveilles, în limba lor", explică Maria, cu mandrie. O dată pe an, timp de trei luni de zile, se duce la Paris. Fiica ei e plecată de şase ani din ţară. "S-a dus cu o bursă, s-a măritat cu un francez şi a rămas. Mi-e greu s-o ştiu departe". Şi-a luat puţine bagaje de acasă ca să aibă loc şi varza murată, şi slănina aduse de la Bucureşti. Cu varza murată şi slănina, spre Paris Toate sunt în geamantan, în cala avionului. "Păi, ce Crăciun şi An Nou romanesc sunt alea fără sarmale şi piftie?", zice Maria. În Franţa, nu găseşti varza murată, decat la conservă şi tăiată mărunt, spune ea. Cozonac o să cumpere de la magazinele sarbeşti sau ruseşti. "Au de vanzare acolo ceva asemănător cu ce numim noi acasă cozonac", spune femeia. În ajun de An Nou, site-ul romanilor din Franţa se transformă în fiecare an într-un schimb de reţete de mancăruri tradiţionale romaneşti şi informaţii despre magazinele care vand produse "ca la mama acasă, în Romania". Sarbii şi ruşii vand carnăciori olteneşti "Eu mă duc de obicei să cumpăr de la un magazin sarbesc, pe strada Chateau d'eau. Au gogonele , castraveţi muraţi şi carnăciori olteneşti", împărtăşeşte Raluca pe internet nou-veniţilor la Paris. Un alt roman confirmă că sarbii vand şi telemea ca acasă, costiţă afumată şi muşchi ţigănesc. Spre deosebire de francezi, care preferă să petreacă Sărbătorile cu familia şi prietenii în localuri , romanii păstrează obicieurile cu care au plecat din ţară: în jurul mesei de acasă împreună cu cei dragi. Cei care nu vor să scape de gătit şi de făcut curat după plecarea musafirilor aleg de obicei să ia masa la restaurant , eventual la unul din cele trei cu specific romanesc.
  •   2006-12-27
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: 6 sfaturi pentru a depasi plafonarea la job

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Aurelian Popescu: Tot ce trebuie sa stii despre asigurarea obligatorie a locuintelor

Expertul Acasa.ro, Aurelian Popescu, consultant de asigurari

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii