Social

#stres #sanatate #oboseala cronica #astenie toamna # sanatate romani # boli romani

Peste 40.000 de romani sufera de aceasta boala. Te afli printre ei?

Te simti obosit mereu, nu te odihnesti desi dormi suficient, ai migrene si nu reusesti sa te concentrezi? Aceste simptome, asemanatoare asteniei de toamna, au o cauza mult mai serioasa.

Potrivit specialiştilor, astenia de toamnă prelungită sau simptomele similare cele ale răcelii pot indica instalarea sindromului de oboseală cronică (SOC).

Medicul Ionuţ Băcanu spune că femeile, în comparaţie cu bărbaţii, sunt de până la patru ori mai predispuse la SOC. "Acestă suferinţă este favorizată de alimentaţia deficitară în nutrienţi, de stres, infecţii virale şi fond imunitar slăbit. De aceea, în această perioadă, este necesară o dietă echilibrată, susţinută de un aport complex de nutrienţi, pentru refacerea metabolismului energetic şi a sistemului imunitar", a declarat dr. Ionuţ Băcanu pentru Mediafax.

Specialiştii susţin că toamna şi la începutul iernii sunt diagnosticate cele mai multe cazuri cu SOC. "Vorbim despre o afecţiune caracterizată prin oboseală intensă, ce persistă mai mult de şase luni, dificultăţi de concentrare, tulburări de memorie, insomnie, migrene, depresie sau alergii", a precizat dr. Ionuţ Bălan, director medical Secom.

Cercetările din ultimii 20 de ani arată că deficienţa de nutrienţi din organism este una dintre cauzele afecţiunii. Alte cauze sunt stresul, sistemul imunitar slăbit şi infecţiile. SOC apare, de obicei, la adulţii cu vârste între 20 şi 50 de ani, dar este uneori intalnita si in cazul adolescentilor. 

In cazul SOC, este important sa aveti o alimentatie echilibrata si sa faceti sport si masaj de relaxare de cel putin doua ori pe saptamana.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea