Social

#traditii Sambata Mortilor #Mosii de Iarna 2018 #Sambata Mosilor

Mosii de Iarna 2018: Ce nu ai voie sa faci

Sambata, 10 februarie, sunt „Mosii de Iarna” sau „Mosii de piftii”, zi in care, in lacasele de cult din toata tara sunt pomeniti cei decedati. Iata ce trebuie sa faci!

In trecut, Mosilor de iarna li se mai spunea si Mosii de piftii si sambata piftiilor. Mai mult, aceasta este singura zi in care se mananca racituri sau piftii. Daca acestea nu erau mancate in totalitate in aceeasta zi, a doua zi erau aruncate. Altfel, frigurile si-ar fi facut aparitia in timpul verii.

In aceasta zi obiceiul cere sa se dea de pomana sarmale, racituri, placinta, vin, coliva, colaci, fructe, care vor fi sfintite, apoi impartite in amintirea sufetele mortilor, despre care se spune ca in aceasta zi vegheaza asupra casei in care au locuit.

Sufletele trecute in nefiinta vin de Mosii de iarna sa se hraneasca cu mireasma si aburii bucatelor pe care credinciosii in gatesc, astfel incat sa le ajunga intreg anul.

La mormintele rudelor oamenii trebuie neaparat sa aprinda cel putin doua lumanari, care au rolul de a incalzi sufletele mortilor.

In Sambata Mortilor, insa, nu sunt pomeniti la slujbe cei nebotezati si sinucigasii. In plus, aceasta este ultima zi in care se mai celebreaza cununii, care vor fi reluate abia dupa Paste.

In aceasta zi nu se lucreaza. Toate femeile care nu tin cont de acest avertisment sunt pedepsite sa tremure precum piftia si sa li se intoarca pomana data. Mai mult, aceasta zi trebuie respectata cu sfintenie pentru a te feri de nebunie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea