Social

#Klaus Iohannis PSD #demisie Sorin Grindeanu #liviu dragnea #klaus iohannis

Klaus Iohannis, despre demisia premierului Sorin Grindeanu

Astazi, presedintele Klaus Iohannis a reactionat vizavi de criza din PSD. Presedintele anunta ca ceea ce s-a intamplat in coalitie nu se incadreada in situatiile mentionate de Constitutie pentru schimbarea premierului.

”Va informez ca Presedintele Romaniei a primit scrisoarea semnata de presedintii PSD si ALDE, prin care acestia anunta ca au retras Guvernului sprijinul politic.

Presedintele Romaniei a luat act de faptul ca in interiorul Coalitiei de guvernare a aparut o nemultumire in ceea ce priveste activitatea Executivului si ca se doreste schimbarea intregului Cabinet. in acest sens, Administratia Prezidentiala face urmatoarele precizari legate de procedura:

Potrivit art. 106 din Constitutie, „functia de membru al Guvernului inceteaza in urma demisiei, a revocarii, a pierderii drepturilor electorale, a starii de incompatibilitate, a decesului, precum şi in alte cazuri prevazute de lege”. Conform art. 107 al Legii Fundamentale, „Daca primul-ministru se afla in una dintre situatiile prevazute la articolul 106, cu exceptia revocarii, sau este in imposibilitate de a-si exercita atributiile, Presedintele Romaniei va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a indeplini atributiile primului ministru, pana la formarea noului Guvern”. Deocamdata nu ne aflam in niciuna din situatiile mentionate in Constitutie.

Cand functia de prim-ministru va deveni vacanta, fie ca urmare a demisiei primului-ministru sau prin adoptarea in Parlament a unei motiuni de cenzura, Presedintele Romaniei va declansa procedurile constitutionale in vederea desemnarii unui candidat pentru functia de prim-ministru.

in situatia in care Guvernul va fi demis conform Constitutiei, Presedintele Romaniei va urma cu celeritate pasii procedurali prevazuti in Legea Fundamentala.

 

Presedintele solicita solutionarea urgenta a crizei din interiorul Coalitiei de guvernare pentru a evita instabilitatea politica. Rezolvarea crizei interne a Coalitiei este strict raspunderea partidelor din care este alcatuita. Presedintele Romaniei garanteaza respectarea Constitutiei in aceasta procedura.”, a spus Madalina Dobrovolschi, purtatoarea de cuvant a presedintelui Klaus Iohannis.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea