Social

#ambasada #germania #sua

Hitler se intoarce la Berlin, odata cu deschiderea unei noi ambasade a SUA

O statuie de ceara a dictatorului nazist, adusa in capitala germana, la cateva zeci de metri de buncarul unde acesta s-a sinucis. Ambasada americana, „un Fort Knox langa Poarta Brandenburg”, ridicata in exact acelasi loc unde s-a aflat inainte de ultimul razboi mondial.

Odata cu celebrarea Zilei Americii in 2008, dictatorul nazist Adolf Hitler s-a intors la Berlin...sub forma unei statui de ceara , care va fi parte a unei expozitii organizate de muzeul Madam Tussaud’s din Londra. Expozitia s-a deschis la cateva zeci de metri de fostul buncar de sub Cancelaria celui de-al Treilea Reich unde s-a sinucis Hitler.

Tot ieri, SUA si-au deschis noua Ambasada la Berlin, „coincidenta” dintre cele doua momente fiind greu de trecut cu vederea. Dupa 63 de ani de la infrangerea nazismului, Hitler „se intoarce”, in timp ce, tot dupa 63 de ani de ocupatie, chiar daca relatiile dintre Washington si Berlin sunt de alta natura, americanii dau semne ca „vor sa mai ramana”.

Noua lor Ambasada, in valoare de 130 milioane de dolari, a fost construita in patru ani, fiind o adevarata „fortareata” pregatita sa faca fata oricarui eventual atac terorist . Cotidianul Suddeutsche Zeitung a descris cladirea drept „un Fort Knox langa Poarta Brandenburg”, asemanand-o cu celebra baza militara americana din statul Kentucky.

Inca un insemn al victoriei americane din 1945

Noul oficiu diplomatic este situat exact pe locul unde s-a aflat pana in 1941 cand, aflandu-se in stare de razboi SUA si Germania aveau sa intrerupa relatiile diplomatice. Iar desi America a castigat razboiul de atatea decenii, secretarul de Stat al SUA, Condoleezza Rice, nu a putut sa-si retina o remarca triumfatoare, saptamana trecuta, cand s-a aflat la Berlin.

„Stiu ca n-a fost usor sa aducem aceasta Ambasada aici, dar este cu totul adecvat ca Ambasada Statelor Unite sa se afle unde s-a aflat inainte de Cel de-al Doilea Razboi Mondial in acest loc (exact unde Hitler punea in scena celebrele procesiuni cu torte – n.r.), iar acesta este si o marturie a faptului ca nimic nu este imposibil”.

Statuia lui Hitler, mai bine pazita decat cea a lui Churchill


In ciuda numeroaselor legi privind „denazificarea” inca in vigoare in Germania, multi berlinezi s-ar putea soca zilele acestea sa stie ca il vor putea vedea pe Hitler, sub forma unei statui de ceara, la cativa metri nu doar de fostul sau buncar, ci si de Memorialul Holocaustului din Berlin. Mai mult, in interiorul expozitiei, confuzia oamenilor ar putea sa le fie sporita si mai mult de o exceptie (oare „in onoarea” fostului dictator?) de la regulile generale ale Madame Tussaud ’s.

In toate expozitiile organizate de muzeul londonez, vizitatorii sunt indemnati sa puna mana pe statui, sa interactioneze cu acestea, sa vorbeasca cu respectivele personaje ori sa faca haz de ele. Ba mai mult – sa se pozeze alaturi de personajul istoric preferat. Totusi, la expozitia din Berlin, Hitler va fi mai bine pazit decat alte exponate si nimeni nu va putea sa se fotografieze alaturi de el.

Daca pe chelia lui Winston Churchill oricine va putea pune mana, nimeni nu se va putea apropia la mai mult de 1-2 metri de Hitler sa-i atinga mustata. Mai mult, postura dictatorului adusa la Berlin este una in care sta posomorat la biroul sau, nu cea “victorioasa” (agitand cu pumnul in aer) de la Londra, pe care curatorii muzeului au considerat-o nepotrivita pentru Berlin.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea