Social

#romani #siria

Romanii, cei mai iubiti straini din Siria

Exista cel putin o tara in lume in care romanii sunt iubiti, respectati si asteptati. O tara in care oamenii vorbesc cu respect, dar si cu nostalgie despre Romania, si in care se duce dorul mititeilor, Moldovei sau echipei Rapid. Este Siria, o tara care abia in ultimii ani incearca sa iasa din izolare.

Siria este o tara peste care s-au suprapus, in opt milenii de istorie, nenumarate culturi si civilizatii. Am descoperit ca printre acestea se afla si cea romaneasca.

"Romanii beneficiaza de un capital de imagine foarte bun in Siria. Romanii au oferit de-a lungul anilor peste 20 de mii de burse. Foarte multi sirieni care au studiat in Romania ocupa azi functii inalte", a declarat ambasadorul Romaniei in Siria.

Printre ei sunt directori de spitale, medici , ingineri. Si pentru ca le este dor de Romania, sirienii formati in universitatile noastre si-au infiintat o asociatie a fostilor absolventi. Presedintele acesteia isi aminteste de una din pasiunile tineretii - fotbalul.

Exista chiar produse romanesti care le plac atat de mult sirienilor, incat acestia vin dupa ele la Bucuresti.

Copii familiilor mixte se simt insa acasa in ambele tari. La fel se intampla si cu Denise, jurnalista la televiziunea nationala.

Nu numai romanii creaza la Damasc un oarecare sentiment de familiaritate. In metropola siriana am gasit exemple care duc cu gandul la caderea comunismului si primii ani ai tranzitiei: portretele lui Bashar al-Assad, presedintele tarii si prezenta familiara a Daciilor, candva cele mai ieftine masini vandute in Siria.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea