Social

#prognoza meteo #vremea #starea vremii #rusalii #minivacanta de Rusalii

Cum va fi vremea de Rusalii! Prognoza meteo pe doua saptamani

Romanii sarbatoresc Rusaliile pe 27 si 28 mai. A doua zi de Rusalii pica intr-o zi de luni, aceasta fiind zi libera. Apoi, la finalul saptamanii, pe 1 iunie, romanii au o noua zi libera, de Ziua Copilului. Astfel ne vom bucura doua weekenduri prelungite. Multi si-au facut deja planuri de vacanta. Iata cum va fi vremea in urmatoarele doua saptamani.

ANM a anuntat ca in perioada 25-29 mai 2018, temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 24 şi 30 de grade Celsius, insa sunt asteptate precipitatii. Regimul termic va continua sa fie oscilant pana pe data de 3 iunie. Prima saptamana a intervalului este caracterizata de o vreme in general calda, dar cu ploi sporadice, in timp ce saptamana a doua de prognoza va aduce temperaturi ceva mai scazute si precipitatii pe arii mai extinse, se arata intr-un comunicat al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM).

Iata prognoza meteo publicata de ANM pentru urmatoarele doua saptamani:

Banat

Vremea se va incalzi treptat, in primele zile, astfel incat pana la data de 25 mai valorile maxime vor atinge, in medie, 28 de grade, iar cele minime in jur de 14 grade. Pana in 30 mai, nu vor fi variatii termice semnificative, insa dupa aceasta data temperatura aerului va marca o scadere spre valori diurne de 25...26 grade si nocturne, in medie, de aproximativ 13 grade.

Manifestari specifice instabilitatii atmosferice (averse insotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si, posibil, grindina) se vor semnala pe aproape intreg parcursul intervalului de prognoza.

Crisana

Temperatura aerului va creste de la o zi la alta, astfel incat, pana in data de 25 mai maximele se vor situa, in medie, in jurul valorii de 28 grade, caracterizand o vreme calda pentru aceasta perioada. Variatiile ulterioare nu vor fi semnificative, insa incepand din 30 mai vremea se va raci treptat, ajungand la maxime de 24 de grade spre finalul intervalului. Minimele vor avea, in medie, acelasi parcurs; pana la jumatatea primei saptamani vor atinge valori de 13...14 grade, apoi vor cobori treptat spre 11...12 grade.

Ploi de scurta durata, asociate in general instabilitatii atmosferice, vor fi posibile aproape in fiecare zi a intervalului de prognoza, dar in jurul datei de 21 mai si din nou la inceputul lunii iunie, acestea vor fi mai importante cantitativ.

Transilvania

In intervalul 21 - 24 mai, un proces de incalzire continua a vremii, se va concretiza printro crestere a temperaturilor maxime pana la valori, in medie, de 26...27 grade. in weekend, regimul termic diurn, in usoara scadere, se va apropia de cel climatologic specific perioadei, respectiv maxime in jurul a 24 grade. Nu vor mai fi variatii semnificative pana in jurl datei de 30 mai, dupa care va cobori spre 22...23 de grade. Minimele, destul de scazute la inceputul perioadei de referinta, in medie regionala de 6...8 grade, vor marca si ele o crestere treptata, spre 10...11 grade pana la finalul primei saptamani, apoi vor fi in scadere, spre medii de 8...10 grade.

Instabilitatea atmosferica se va manifesta aproape in fiecare zi a intervalului de prognoza, insa ploi, pe arii extinse si local mai importante cantitativ se vor inregistra, cu o probabilitate mai mare, in zilele de 21 si 22 mai si in perioada 25 mai – 3 iunie.

Maramures

Vremea se va incalzi in intervalul 21 – 24 mai, urmand sa devena mai calda decat in mod obisnuit in aceasta perioada, cu maxime ce se vor situa, in medie regionala, in jurul a 28 de grade si minime de 11...12 grade. Ulterior, valorile vor scadea usor spre maxime de 26 de grade si minime de 10...11 grade si apoi regimul termic va fi relativ stationar pana in jurul datei de 30 mai. Stationaritatea in ceea ce priveste valorile nocturne va dura pana la sfarsitul perioadei de prognoza, in schimb valorile diurne vor marca o noua de scadere, spre o medie regionala in jurul a 24 de grade, in ultima zi.

Probabilitatea de aparitie a ploilor va fi ridicata aproape pe intreg parcursul intervalului de prognoza, iar cantitati de apa mai insemnate se inregistra, cel mai probabil, in perioada 31 mai - 3 iunie.

Moldova

Valorile termice diurne vor marca o crestere continua in primele patru zile ale intervalului de prognoza, astfel incat vor ajunge in jurul a 29 de grade, caracterizand o vreme calda pentru aceasta perioada. in intervalul 24 – 26 mai vor fi in scadere, spre medii de 24 de grade, apoi vor avea variatii relativ mici. Minimele nocturne, de la o medie regionala de aproximativ 8 grade in noaptea de 22 mai, vor creste in intervalul urmator, astfel ca in 25 mai vor ajunge la o medie in jurul a 15 grade. Pana in 27 mai, vor scadea din nou, spre 12 grade si ulterior se vor mentine relativ stationare.

Ploile se vor semnala cu totul izolat pana in jurul datei de 25 mai, insa in a doua saptamana de prognoza va creste probabilitatea pentru averse, pe spatii mai extinse.

Dobrogea

Temperatura aerului va fi in crestere treptata, in primele zile din interval, astfel incat, in data de 24 mai, medie regionala a maximelor va fi de 25...26 de grade, iar minimele de 16...17 grade. Ulterior, vremea se va raci pana la medii ale valorilor diurne de 23...24 grade si de 13...14 grade a celor nocturne, iar pana la finalul celor doua saptamani de prognoza nu se estimeaza ca vor mai fi variatii semnificative de la aceste valori.

Pana in jurul datei de 24 mai, ploile vor fi cu totul izolate si slabe cantitativ, iar dupa aceasta data se vor semnala cu caracter local.

Muntenia

Temperatura aerului va creste, astfel incat vremea va deveni mai calda decat in mod obisnuit pentru aceasta perioada, in jurul datei de 24 mai, maximele vor atinge, in medie regionala, 28...29 grade, apoi va marca o scadere treptata , pana la valori de 24...25 de grade in ziua de 27 mai. Dupa aceasta data, variatiile termice vor fi nesemnificative. Temperaturile minime vor debuta cu o scadere, la medii de 10...11 grade - in 22 mai, apoi vor fi in crestere pana la finalul primei saptamani, cand se prognozeaza a se inregistra 14....15 grade; dupa o scadere brusca la valori de 12 grade - in 28 mai, nu vor mai avea variatii importante.

In prima saptamana din intervalul de referinta, ploile isi vor face aparitia doar sporadic si cu totul izolat, insa pe parcursul celei de-a doua saptamani, se vor semnala cu caracter local si aproape in fiecare zi.

Oltenia

In perioada 21 – 24 mai, vremea se va incalzi semnificativ. Temperaturile maxime vor creste pana la o medie regionala de 26...27 de grade, pornind de la 22 de grade, la inceputul intervalului de prognoza, iar cresterea minimelor termice va fi de la 12 grade, spre o medie de 14 grade. Apoi temperatura aerului va marca o scadere, spre medii diurne de 24...25 de grade si nocturne de 12...13 grade - in data de 27 mai, iar in cea de-a doua saptamana de prognoza va fi relativ stationara in jurul acestor valori.

Vremea va fi usor instabila in aproape tot intervalul de prognoza, insa probabilitatea de manifestare a instabilitatii atmosferice pe spatii mai extinse va fi mai ridicata in zilele de 21 si 22 mai si din nou dupa data de 25 mai.

La munte

Valorile diurne ale temperaturii aerului vor marca o creste in perioada 21 - 24 mai, de la 11 grade la 17 grade, in medie regionala. in zilele de 25 si 26 mai, acestea vor marca o scadere spre 15 grade si se vor mentine relativ stationare in jurul acestei valori pana pe 30 mai, dupa care se estimeaza o noua scadere usoara, spre o medie de 14 grade.

Acelasi parcurs il vor avea si valorile termice nocturne, respectiv o crestere de la o medie de 5 grade, in dimineata zilei de 21 mai, pana la 9 grade, la sfarsitul noptii de 24/25 mai. Se va consemna o scadere pana in jurul valorii de 7 grade in cursul diminetilor de 26 si 27 mai, pentru ca mai apoi sa nu mai existe variatii semnificative.

Manifestari specifice instabilitatii atmosferice, vor fi in cea mai mare parte a intervalului de prognoza. Aversele, insotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si, posibil, grindina, vor fi mai insemnate cantitativ in perioadele 25 - 29 mai si 30 mai - 3 iunie.

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea