Social

#Postul Pastelui 2018 #traditii Postul Pastelui #postul pastelui

Ce NU avem voie sa facem in Postul Pastelui! Sfaturi de la Patriarhul Daniel

De astazi,19 februarie, incepe postul Pastelui, cel mai lung si cel mai aspru din posturile de durata intalnite in Biserica Ortodoxa, cunoscut si sub denumirea de Postul Mare.

Postul dureaza 40 de zile, pana in data de 7 aprilie, perioada in care crestinii trebuie sa renunțe complet la alimentele de proveniența animala si alcool, detoxifierea organismului fiind insotita de “purificare” sufleteasca.

Parintele Patriarh Daniel a explicat rolul postului in ultima duminca dinaintea inceperii Postului Mare.

Conducatorul Bisericii Ortodoxe Romane a spus in Duminica Izgonirii lui Adam din Rai ca „nimeni nu poate intra in post, ca lupta duhovniceasca pentru curatirea de pacate si de luminare a sufletului, fara ier­ta­re”, deoarece prin iertarea altora se cultiva „smerenia si li­bertatea interioara a omului dornic de-a trai in iubirea milostiva a lui Dumnezeu”.

Potrivit intaistatatorului BOR, relatia omului cu Dumnezeu depinde de relatia lui cu semenii sai. Omul nu se poate apropia de Dumnezeu nesocotind pe aproapele sau.

”Nu trebuie sa postim ca sa fim laudati sau admirati de oameni. Tu cand postesti, unge capul tau si fata ta o spala, ca sa nu te arati oamenilor ca postesti (cf. Matei 6, 17-18). A unge capul, in traditia ebraica inseamna a arata ca viata este binecuvantare si bucurie primite de la Dumnezeu. A spala fata inseamna a avea o atitudine fireasca, de intalnire si comunicare cu oamenii, fata catre fata, fara a atrage atentia lor printr-o infatisare posomorata sau intu­necata”, a expicat PF Daniel.

In opozitie cu practica de a posti pentru a fi admirati de oameni, Patriarhul a precizat  ca „postul trebuie sa fie o lucrare interioara, intima, sufleteasca, de comuniune personala a omului cu Dumnezeu, Care vede, tainic si tacut, sufletul si faptele omului credincios si jertfelnic, rugator si postitor.  De asemenea, Patriarhul  a subliniat ca „trebuie sa postim nu in stare de tristete, ci de bucurie”, deoarece „smerenia si bucuria sunt semnele postului adevarat.

”Postul este: daruire de sine sau ofranda de sine adusa lui Dumnezeu ca recunostinta pentru darul vietii si ca dorinta de sfintire a vietii, o stare spi­rituala de jertfa sau ofranda de sine a celui care posteste, stare cultivata in mod liber si dupa pute­rea fiecaruia;semnul dorintei omului credincios de a se elibera de lacomia dupa bunuri materiale limitate si trecatoare spre a se uni prin ru­ga­ciune mai intensa cu Dum­nezeu, Izvorul vietii si al bucuriei vesnice. Nu numai abtinere de la bucate de origine animala, ci si infranare de la orice fel de lacomie materiala si infranare de la orice pofta de stapanire egoista asupra altora; infranare de la orice gand sau fapta care diminueaza iubirea fata de Dumnezeu si fata de aproapele; o lucrare spirituala bineplacuta lui Dum­nezeu, cand se practica din iubire pentru El”, a mai spus Patriarhul BOR.

La final, Patriarhul Romaniei a recomandat ca in perioada Postului Mare „sa indreptam comportamentul sau atitu­di­nea lui Adam cel vechi din noi, nu dand vina pe altii pentru pacatele noastre, nu acuzand sau judecand pe alti pacatosi, ci recunoscand si plan­gand propriile noastre pacate, jude­candu-ne pe noi insine in Taina Pocaintei sau a Spo­ve­daniei, pentru a primi iertarea paca­telor si a ne impartasi de iubirea sfanta, smerita si mi­los­ti­va a lui Hristos”.

In 2018, Pastele ortodox pica duminica, 8 aprilie. Pastele catolic va pica pe 1 aprilie, anul acesta. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea