Social

Bataie franco-italiana pentru comanda FINUL

Jac
ques Chirac a decis sa inzeceasca numarul militarilor pe care ii trimite in Liban si sa preia comanda trupelor ONU. Ministrii de Externe ai tarilor din Uniunea Europeana, plus ministrii de Externe din Romania si Bulgaria s-au intilnit ieri de urgenta la Bruxelles cu secretarul general al ONU, Kofi Annan, pentru a discuta despre componenta fortei de pace din Liban. Dupa anuntul de joi seara facut de presedintele francez Jacques Chirac, conform caruia tara sa va trimite 2.000 de militari in Liban (fata de 200, cit se angajase initial), era de asteptat ca si celelalte tari europene sa contribuie in masura mai mare la componenta trupelor FINUL. Pe de alta parte, presedintele Chirac a declarat ieri ca cifra prevazuta initial, de 15.000 de casti albastre, i se pare excesiva. Franta s-a oferit sa conduca in continuare trupele din Liban, evitind „rusinea“ de a preda comanda italienilor, care cerusera aceasta responsabilitate dupa ce s-au angajat sa trimita 3.000 de militari in Liban. Ministrul italian al Apararii, Arturo Parisi, a avansat totusi posibilitatea unui comandament dublu, unul asigurat pe teren de Franta si altul asigurat de Italia, la sediul ONU. Decizia urma sa fie luata la intrunirea de ieri-seara. Bulgarii trimit soldati Pina ieri, pe linga cei 2.000 de soldati promisi de Franta si cei 3.000 promisi de Italia, se mai angajasera sa trimita trupe pentru FINUL Spania (800 de militari), Belgia (400), Polonia (citeva sute de militari), Bulgaria (50 de militari), Bangladesh (doua batalioane), Malaiezia (un batalion), Indonezia (un batalion), Nepal (un batalion), Danemarca (cel putin doua nave), Finlanda (250 de militari), Norvegia (100 de militari). Purtatorul de cuvint al Ministerului Apararii ungar a anuntat ca tara sa nu va trimite trupe in Liban, deoarece nu le-a fost cerut acest lucru. Ministrul italian de Externe a lansat ideea ca trupe internationale sa fie trimise in viitor si in Fisia Gaza. Purtatorul de cuvint al ministrului israelian de Externe, Mark Regev, a declarat ca aceasta propunere nu a fost discutata cu guvernul israelian. Israelienii au probleme 63% dintre israelieni doresc ca premierul Ehud Olmert sa isi dea demisia, ca urmare a modului in care a gestionat conflictul cu Hezbollah, arata un sondaj realizat de Dahaf Institute. Reactia populatiei este normala, avind in vedere faptul ca insusi seful Statului Major israelian, Dan Halutz, a recunoscut ca au fost facute greseli majore in actiunile armatei israeliene. In plus, guvernul israelian se confrunta cu ancheta deschisa de Departamentul de Stat al SUA, ce urmareste sa afle daca Israelul a folosit bombele cu fragmentatie intr-un mod care ar incalca acordurile secrete dintre cele doua tari.
  •   2006-08-26
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, specialist marketing si vanzari Radu Mircea Chirvase: Efectele dependentei dintre cumparatori si vanzatori

Expertul Acasa.ro, specialist marketing si vanzari Radu Mircea Chirvase

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras: Cum iti gasesti un job pe timp de criza?

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.