Social

#Global Footprint # resurse planeta

Am epuizat resursele planetei! Vom trai „pe credit” incepand de astazi!

Miercuri, 2 august, este „Overshoot Day” pentru Terra, mai aexact pana la aceasta data ne-am consumat totalitatea resurselor pe care planeta le poate produce intr-un an, ceea ce inseamna ca vom trai „pe datorie” pana la 31 decembrie, a calculat ONG-ul Global Footprint Network, dezvaluind ca acest moment survine tot mai devreme in fiecare an, relateaza AFP.

„Incepand de la aceasta data, umanitatea isi va fi consumat totalitatea resurselor pe care planeta le poate produce intr-un an”, scriu Global Footprint si WWF.

Global Footprint tine cont de amprenta de carbon si de resursele consumate pentru pescuit, cresterea animalelor, culturi, constructii si utilizarea apei.

In 2016, “Overshoot Day” a fost 3 august. Chiar daca ritmul acestei progresii a incetinit putin in ultimii sase ani, aceasta data simbolica "continua sa avanseze inexorabil: aceasta zi se inregistra la sfarsitul lui septembrie in 1997 iar acum se intampla la 2 august", releva cele doua ONG-uri.

“Pentru a ne asigura nevoile, avem nevoie astazi de echivalentul a 1,7 planete”, mai precizeaza acestea.

“Costul supraconsumului este deja vizibil: penurii de apa, desertificare, eroziunea solului, scaderea productivitatii agricole si a stocurilor de peste, despadurire, disparitia speciilor. Sa traim pe datorie nu poate fi decat ceva provizoriu, pentru ca natura nu este un zacamant pe care il putem utiliza la nesfarsit”, subliniaza WWF si Global Footprint.

Emisiile de gaze cu efect de sera “reprezinta ele singure 60% din amprenta noastra ecologica mondiala”, reamintesc ONG-urile.

Potrivit celor doua organizatii, “semne incurajatoare” indica totusi ca “este posibil sa inversam tendinta”.

In pofida cresterii economice mondiale, “emisiile de CO2 legate de energie nu au crescut in 2016 pentru al treilea an consecutiv”, au dezvaluit ele. Potrivit ONG-urilor, “asta se poate explica in parte prin dezvoltarea importanta a energiilor regenerabile in domeniul productiei de electricitate”.

 


 

  •   2017-08-02
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras: Sfaturi pentru tinerii care isi incep activitatea profesionala

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras: Sfaturi pentru tinerii care isi incep activitatea profesionala

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.