Cresterea produsului intern brut (PIB) al Romaniei va suferi o incetinire drastica in acest an, dar e de asteptat ca evolutia economiei sa ramana "pe plus", sustine reprezentantul Romaniei la FMI.

"Este greu de prognozat cresterea economica. Va fi cu siguranta o descrestere foarte puternica la nivelul intregii Europe, inclusiv al Europei Centrale si de Est, si va putea fi vazuta o deteriorare fata de prognozele anterioare", a declarat pentru NewsIn, reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International (FMI), Mihai Tanasescu.

" Cresterea economica a Romaniei in 2009 este pe plus, sigur, dar va fi o descrestere ampla fata de nivelul de aproape 8% de anul trecut", a adaugat Tanasescu.

El a adaugat ca acesta este semnalul clar ca nimeni nu scapa de o asemenea criza.

Unele institutii financiare internationale mizeaza insa pe cresteri mai mici, de circa 1% si nu exclud chiar o restrangere a economiei, chiar daca aceasta nu va implica neaparat o recesiune tehnica, ce implica o scadere a produsului intern brut pentru doua trimestre consecutiv.

Prognoza Comisiei Europene pentru un deficit bugetar de 7,5% din PIB nu e reala

Potrivit prognozei publicate luni de catre Comisia Europeana, Romania va inregistra o incetinire a cresterii economice pana la 1,75%, in timp ce deficitul bugetar se va adanci la un nivel record de 7,5% din produsul intern brut. Comisia Europeana a mentionat, insa, ca nu a inclus in prognoza sa masurile anuntate de guvernul Boc de reducere a deficitului bugetar, pentru ca nu au fost inca adoptate.

"Nu cred ca prognoza de 7,5% e reala. Important e, insa, cum se vor implementa masurile anuntate de guvern si cred ca acestea vor duce la scaderea deficitului bugetar", a comentat Tanasescu prognoza CE.

El a adaugat ca, pana acum, considera ca "Romania a luat toate masurile necesare pentru a avea un buget mult mai echilibrat decat in 2008, dar trebuie sa fie si implementat pentru a putea fi vazute efectele", a comentat Tanasescu.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza, in ultima proiectie publicata luni, ca economia Romaniei va creste cu 2,5% in 2009, nivelul fiind deja luat in calcul de Guvern in proiectiile bugetare. CNP considera ca produsul intern brut al Romaniei a crescut anul trecut cu 7,9%, pana la 513,175 miliarde lei (139,35 miliarde euro), avansul fiind usor superior celui luat in calcul de Guvern si de Comisia Europeana, de 7,8%.

Cat priveste analistii economici, parerile sunt impartite, opiniile acestora osciland intre o crestere cu circa 2% a PIB-ului si o scadere cu 3,5% a economiei romanesti. Cu toti asteapta, insa, sa vada cum va reusi noul guvern sa tempereze deficitul bugetar la mai putin de 5% din PIB.

" Deficitul de cont curent va ajunge probabil la 10% din PIB in acest an, care va reflecta o descrestere cu cel putin 3 puncte procentuale fata de nivelul de anul trecut, ca efect al deprecierii leului si al crizei", care a dus atat la scaderea exporturilor, cat si a importurilor, a mai spus Tanasescu.

Tanasescu a mai spus ca, in astfel de momente, este esential ca rezerva internationala a Romaniei sa nu scada, ci pe cat posibil sa creasca, ceea ce limiteaza posibilitatea bancii centrale de a interveni pe piata valutara sa ajute leul.
  •   2009-01-22
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Ce se intampla cu salariatii part-time de luna aceasta. Tot ce trebuie sa stii

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist, inspector HR

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.