Financiar

#imobiliare #piata #scadere #apartment #banzare

Preturile la imobiliare s-au prabusit in primul trimestru

www. imobiliare.ro analizeaza evolutia pietei rezidentiale in primul trimestru 2009, in cele mai dinamice orase din Romania. Studiul se refera la preturile cerute de vanzatori pentru apartamentele cu 2 camere din blocurile construite inainte de 1990, publicate pe www.imobiliare.ro. Tendinta de scadere se accentueaza la nivelul intregii tari.

Bucuresti – vanzatorii lasa din pret, dar nu suficient pentru a incheia tranzactii

Analiza www.imobiliare.ro arata ca in capitala, preturile cerute de vanzatori pentru un apartament cu doua camere situat in blocurile construite inainte de 1990 au scazut simtitor in primul trimestru al anului, coborand de la o medie de 1.880 euro/mp, inregistrata la inceputul lunii ianuarie, pana la 1.537 euro/mp. Preturile continua sa se mentina la un nivel ridicat fata de asteptarile pietei, pentru un apartament cu doua camere de 54 mp din Bucuresti, cerandu-se, in medie, 83.000 euro. Totusi, incep sa apara oferte de apartamente sub 50.000 de euro in zone precum Gorjului, Giulesti, Giurgiului sau Drumul Taberei.

Brasov – apartamentele continua sa se ieftineasca

Piata imobiliara din Brasov continua, la randul ei, sa inregistreze scaderi. Daca la inceputul lunii ianuarie, pentru un apartament cu doua camere, agentiile imobiliare si proprietarii cereau un pret mediu de 1.361 euro/mp, la sfarsitul primului trimestru, pretul mediu de ofertare pentru acelasi tip de apartament a ajuns la 1.201 euro/mp. Pretul mediu cerut in prezent pentru un apartament cu doua camere ajunge la 64.849 euro. Pe de alta parte, exista oferte atractive in piata: 62.000 euro pentru un apartament cu doua camere, confort 1, situat in centrul civic, sau 53.000 euro in zona Noua.

Cluj-Napoca – numarul ofertelor creste, preturile scad

Preturile ofertelor de vanzare a apartamentelor cu doua camere au scazut si in Cluj-Napoca. In primul trimestru al anului, pretul mediu a scazut de la 1.515 euro/mp pana la 1.296 euro/mp, pretul mediu cerut de vanzatori ajungand la 67.370 euro. Exista zone unde clujenii pot gasi oferte mult sub acest pret. In zona Zorilor, de exemplu, pretul cerut in prezent pentru un apartament cu doua camere confort 1 este de 57.000 euro.

Constanta – ritmul de scadere este mai lent decat in restul tarii

In ceea ce priveste Constanta, ritmul de scadere este mai lent. Daca la inceputul lunii ianuarie, un apartament cu doua camere era scos pe piata pentru un pret mediu de 1.538 euro/mp, la sfarsitul primului trimestru, pentru acelasi apartament se cerea 1.436 euro/mp. In prezent, pentru un apartament cu doua camere din Constanta, vanzatorii cer in medie 68.000 euro. In zona Tomis III, exista oferte la 48.000 euro.

Iasi – cel mai ieftin oras mare din tara

Tendinta de scadere se manifesta accentuat in capitala Moldovei, unde pretul mediu cerut pentru un apartament cu doua camere a coborat, in intervalul analizat, de la 1.298 euro/mp pana la 1.070 euro/mp. Astfel, pretul mediu pentru un apartament cu doua camere de 50 mp este de 53.511 euro. Apartamente mult mai ieftine pot fi gasite in zonele Tatarasi, Nicolina sau Dacia, piata incluzand oferte de apartamente cu doua camere confort 1 chiar si la 35.000 euro. 

Timisoara – apar semne de normalitate

In orasul de pe Bega, preturile au inregistrat, de asemenea, scaderi pe parcursul primului trimestru al anului. Daca la inceputul lunii ianuarie, apartamentele cu 2 camere erau scoase pe piata pentru un pret mediu de 1.290 euro/mp, la sfarsitul lunii martie, pretul mediu a ajuns la 1.152 euro/mp. In prezent, pentru un apartament cu doua camere din Timisoara, vanzatorii cer in medie putin peste 60.000 euro. In zone precum Girocului sau Sagului, pe piata exista apartamente cu doua camere, confort 1 la sub 50.000 euro.

Tendinte pentru perioada urmatoare


Cel mai probabil, preturile vor continua sa scada si in perioada care va urma pe fondul lipsei cererii. "Piata actuala e total diferita de cea din anii precedenti. Paradoxal, conditiile actuale ne avantajeaza. Cei care vor rezista pe piata vor trebui sa recurga la o promovare eficienta a ofertelor, punand accentul pe calitate. Calitatea anunturilor creste, ceea ce ne permite sa dezvoltam noi solutii prin care sa sustinem aceasta piata, solutii care nu isi aveau rostul in urma cu doi-trei ani", sustine Adrian Erimescu, directorul general www.imobiliare.ro.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea