Financiar

#ins #industrie #comert #activitate #criza

Managerii estimeaza scaderi ale activitatii in industrie si comert pana in iunie

Activitatea din industrie, comert si servicii va scadea moderat in perioada aprilie-iunie, in timp ce constructiile vor inregistra o relativa stabilitate, potrivit anchetei de conjunctura publicate marti de Institutul National de Statistica (INS), care citeaza managerii companiilor din Romania. Astfel, directorii firmelor din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o scadere moderata a volumului productiei, ca urmare a asteptarii de reducere a contractelor si comenzilor din ultimele trei luni, atat pentru piata interna, cat si pentru piata externa.

Acestia estimeaza o tendinta descendenta si pentru numarul de salariati, soldul conjunctural fiind de -29% pe total industrie prelucratoare (-42% la intreprinderile foarte mari, cu cel putin 500 de salariati), scrie agentia NewsIn. Pentru unele dintre activitati, precum metalurgie , substante si produse chimice, fabricarea mobilei se va inregistra o tendinta de scadere mult mai accentuata decat pe total (solduri conjuncturale -77%, -48% si respectiv -46%).

In schimb, preturile produselor industriale vor avea o tendinta de stabilitate in urmatoarele trei luni ( sold conjunctural +2%), mai scrie NewsIn.

Constructiile se stabilizeaza


Managerii vad o tendinta de stabilitate relativa a volumului productiei si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -1%, respectiv -5%) din activitatea de constructii, pentru urmatoarele trei luni. Ei preconizeaza insa o reducere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -8%) si o crestere moderata (sold conjunctural +10%) a preturilor lucrarilor de constructii.

Pentru sectorul de comert cu amanuntul acestia au estimat in aprilie o tendinta de scadere moderata a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural -9%), precum si a volumului total al vanzarilor de marfuri (sold conjunctural -6%).

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

  •   2009-04-28
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras: Cum iti gasesti un job pe timp de criza?

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.