Financiar

#prima afacere #deschidere afacere #afacere

In ce tara e mai avantajos sa va deschideti prima afacere?

Orice firma nou constituita necesita mult efort pentru a se pune pe picioare. Emotiile celor implicati sunt intense, mai ales cand e prima initiativa antreprenoriala pe care o au. De aceea, e indicat ca prima afacere pe care o face un intreprinzator sa presupuna un risc financiar cat mai scazut. Se stie ca rata falimentului la prima afacere este destul de ridicata, de aceea, e indicat sa nu investiti foarte multi bani la primul demers de acest gen.

Tot mai multi tineri care au initiativa de a-si deschide o afacere, o fac in Bulgaria in loc sa o faca in Romania pentru ca tara vecina asigura un mediu fiscal si administrativ mult mai stabil si cu costuri mult mai mici decat in tara noastra. Cele mai importante motive pentru care se alege Bulgaria in detrimentul Romaniei pentru a se deschide o afacere sunt date de faptul ca tara vecina are un impoziti pe profit de doar 10% (in comparatie cu 16% la noi), care se plateste anual, nu trimestrial, precum in tara noastra.

Daca va deschideti o firma in tara vecina si abia atunci cand aveti o cifra de afaceri de peste 25.000 euro (acesta fiind baremul de la care o firma in Bulgaria se incadreaza automat la plata TVA-ului), o sa aveti nevoie de servicii de contabilitate pentru Bulgaria. Pana la aceasta suma, puteti sa va asigurati singura partea de contabilitate primara, daca va pricepeti si aveti timp pentru asa ceva, lucru imposibil de facut in Romania unde pentru orice firma, fie ea cat de mica, aveti nevoie de servicii oferite de firme sau persoane fizie autorizate specializate in contabilitate. In plus, serviciile de contabilitate sunt mult mai ieftine decat in Romania, costul serviciului de contabilitate fiind de aproximativ 50 de euro pe luna pentru o firma mica, in timp ce in Romania, pentru o firma de aceeasi marime, costul cu firma care asigura contabilitatea ajunge la aproximativ 100 euro/ luna.

Pe langa aceste avantaje, mai luati in calcul si costul de închiriere al unui birou, care in Bulgaria este intre 100 si 150 euro, un birou de aceeasi dimensiune costand in Romania in jurul sumei de 250 de euro.

Bulgaria asigura de ani buni un curs valutar fix, stabilit de catre Banca Nationala a Bulgariei, in timp ce in Romania, cursul este fluctuant, influentat usor atat de mediul economic intern si extern, cat si de tulburarile politice interne.

Cheltuielile cu taxa pe valoarea adaugata platita in Bulgaria aferenta unor bunuri sau servicii achizitionate in scopul realizarii de venituri impozabile sunt deductibile la determinarea profitului impozabil. Mai mult decat atat, daca va faceti o firma in Bulgaria si faceti tranzactii in Romania, TVA-ul va fi zero, masura oferita de catre statul bulgar in cazul tuturor tuturor tranzactiilor intracomunitare.

Mai luati in calcul si faptul ca totalul de taxe si impozite pe care le platiti statului bulgar sunt de 48%, in timp ce in Romania acestea se ridica la 90%, si o sa fie mult mai usor sa decideti daca e mai avantajos sa va deschideti afacerea in Romania sau Bulgaria.

Daca ati decis sa faceti primul pas in afaceri cu o firma infiintata in Bulgaria, aveti de platit urmatoarele taxe catre statul bulgar:

  • Rezervarea denumirii firmei la nivel national - 50 de leva si inca 4 leva comision bancar
  • Taxa de inregistrare in Registrul Comertului - 82 de euro si inca 2 euro comision bancar
  • Taxele notariale - in jur de 10-15 de euro (sau doar 5 euro în cazul unui SRL cu asociat unic)
  • Comision bancar pentru deschiderea unui cont de capital social – 5 euro
  • Certificat constatator realizat imediat dupa infiintare – 5 euro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea