Financiar

#fmi #recesiune #economie

Economia a scazut cu 8,8% in semestrul doi din 2009

Scaderea economica se agraveaza, iar analistii avertizeaza ca recesiunea va fi una severa in cazul Romaniei. Astfel, produsul intern brut (PIB) al Romaniei a continuat sa scada in trimestrul al doilea cu 8,8% fata de intervalul similar din 2008, conform estimarilor, si a fost cu 1,2% mai mic decat in primele trei luni ale acestui an, cand contractia economica a fost de 7,6%, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Pentru acelasi interval, analistii anticipau ca economia a regresat cu 8% si 10%, fata de acelasi trimestru din 2008, pe fondul evolutiei negative inregistrate in toate sectoarele economiei, scrie NewsIn.

Seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks , a anuntat, la randul sau, ca involutia economica din cel de-al doliea trimestru a fost de aproape 10%, avertizand ca punctul minim la nivel anual va fi atins in ultimul trimestru din acest an sau in primele trei luni din 2010.

Prognoza pentru contractia economiei in cazul tarii noastre a fost revizuita in acest an la 8-8,5%, de la estimarea anterioara de 4,1%, "ceea ce reprezinta o recesiune severa", a spus acesta.

In primul trimestru al acestui an, produsul intern brut al Romaniei s-a comprimat cu 6,2% fata de perioada similara din 2008, ajungand in Valoare nominala la 96,521 miliarde lei (22,6 miliarde euro), potrivit datelor neajustate sezonier.

Potrivit ministrului de Finante, Gheorghe Pogea , produsul intern brut pentru 2009, in preturi curente, este estimat la 497,3 miliarde lei in 2009, in scadere fata de prognoza anterioara de 531,25 miliarde lei.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea