Dinu Patriciu sustine ca solutia de iesire din criza este curajul si nu aritmetica, dar in acelasi timp si o buna cunoastere a situatiei economice, politice si sociale a tarii in care iti desfasori afacerile.

In editorialul pe care il semneaza in cotidianul Adevarul acesta este de parere ca perioada neagra a crizei financiare a fost cauzata de lipsa de incredere.

"Orice institutie financiara trebuie sa aiba dreptul de a emite moneda. O idee simpla a unui om de geniu, Milton Friedman, a pus lumea in miscare in aceste doua decenii. Sistemul sprijinit pe acesti altfel de bani a determinat echilibrele politice, a stabilizat regiuni intregi, a scos din foamete miliarde de oameni.

Functionarea lui se bazeaza insa pe credibilitatea acestor instrumente, toate la un loc si fiecare in parte. La fel este si cu banii emisi de statele-natiune, valorizati de increderea in datele statistice despre forta unei economii sau a alteia.

Dispare increderea, dispare valoarea. Totusi, bani exista. Ei insa nu se misca. Aceasta este criza. Pentru a restabili increderea, pentru a face banii sa circule, statele cheltuiesc in disperare".

Dinu Patriciu mai spune ca "puterea vine din luciditate si din creativitatea solutiilor, cand ceilalti sunt in panica".

"Trebuie acceptate deficitele - bugetar, de cont curent , etc - ce pot fi finantate din piata cu atat mai ieftin cu cat perceptia politicii tale economice este mai clara. Si din acest motiv, decidentii trebuie sa se abtina a deveni comentatori. Din increderea pe care o transmiti pietei se nasc atat prosperitatea cetatenilor, cat si resursele pentru redistributia sociala. Curajul, si nu aritmetica, este solutia crizei", mai noteaza acesta in editorialul de vineri.

  •   2009-01-30
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: SteamOS poate fi descarcat incepand de astazi

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Ce se intampla cu salariatii part-time de luna aceasta. Tot ce trebuie sa stii

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist, inspector HR

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.