Pentru multi oameni actuala criza economica a venit ca o sageata din albastrul cer. Intre timp, experti din intreaga lume au avertizat inca din 1970 ca economia globala se indreapta catre o criza de proportii la inceputul secolului XXI.

Tarile vestice au concluzionat inca din 1960 ca extragerea petrolului, exploatarile miniere precum si amplasarea sondelor de extractie in diverse zone, care inevitabil au fost poluate, reprezinta unpret mult prea mare pentru productia in masa, scrie si sociala", autorii raportului au oferit un concept. Acesta poarta denumirea "crestere zero" si are ca scop achizitia noilor lucruri doar pentru a le inlocui pe cele vechi. De exemplu o masina noua ar trebui cumparata atunci cand cea veche nu mai vrea sa functioneze.

Acelasi concept ar trebui aplicat si asupra nasterilor, spun cei care au scris raportul. Cel mult doi copii intr-o familie si limitarea consumului ar restabili echilibrul general. Fara indoiala raportul a fost un fel de glonte ce a lovit tamplele fundamentale ale economiilor vestice.

Conceptul de crestere zero intra in contradictie cu logica elementara a societatii industrializate care functioneaza pe principiul cererii si ofertei. Totodata cresterea zero nu ar oferi viitor saracilor din tarile non-capitaliste.

Pentru a actiona in controlul productiei si pentru a restaura puzzle-ul unei economii ciopartite de probleme corupte intalnite in fiecare mare stat din intreaga lume, un sistem sofisticat al managementului finaciar ar fi necesar cat mai urgent cu putinta. In incercarea de a stopa problemele omenirii, aparute si in curs de aparitie, descoperirea celor adunati la Roma nu a impresionat multa lume.

Mai mult a starnit nemultumiri si indignari care au transformat acel raport intr-o nulitate . Sperand la zile insorite si la un Pamant care nu se va "termina" niciodata, prin criza financiara trecem, asteptam recesiunea mondiala, sperand ca nu o sa se intample si privim cum cat mai multe economii isi pierd suflul in fata unei furtuni care inghite planuri si miliarde.

  •   2009-01-10
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila:  Condu-ti tu cariera, nu lasa cariera sa te conduca!

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii