Financiar

#davos #criza financiara #economii #america #recesiune #wall street

<b>Presa internationala</b> - Concluzia Davosului: Redefinirea sistemului economic

Forumul Economic de la Davos va lansa, in zilele urmatoare, o initiativa concentrata pe reformularea sistemelor financiare internationale, conform declaratiei facute, in ultimele ore ale intrunirii, de catre fondatorul acestui Forum, Klaus Schwab.

"Vom demara Initiativa de Reconstructie Globala in urmatoarele cateva saptamani" a declarat Schwab, citat de Deutsche Welle. "Beneficiaza de sprijinul a aproape toti liderii politici care au fost prezenti aici", specificandu-i cu precadere pe Secretarul General ONU, Ban Ki-moon si pe prim-ministrul chinez Wen Jiabao. A mai precizat ca intalnirea urmatoare, care va avea loc in aprilie si care va strange laolalta cele mai industrializate 20 de economii (G20) nu va fi suficient pentru rezolvarea crizei economice.

"Cheia crizei este cooperarea globala", a mai declarat Schwab, "nu doar intre guverne dar si intre principalii actori economici". GlaxoSmithKline - disponibilizari de 6000 GlaxoSmithKline a declarat ca este probabil sa renunte la 6% din forta de munca actuala pentru a putea face fata competitiei foarte stranse de pe piata farmaceutica, pe fondul lansari a putine produse noi, anunta Market Watch.

Gigantul faramceutic britanic se asteapta sa anunte disponibilizarile joi, cu ocazia rapoartelor oficiale privind activitatea in ultimul trimestru. Compania rivala, AstraZeneca, se asteapta la disponibilizari de pana la 15.000 de locuri de munca pana in 2013 .

Bonusurile de pe Wall Street, in atentia legislatorilor

Un senator american a propus o lege care sa limiteze salariile directorilor institutiilor financiare care au primit sprijin din partea statului la nivelul de salarizare pe care il are presedintele Statelor Unite, adica 400.000 dolari pe an. Limitarea ar urma sa fie activa cata vreme compania este sprijinta de programe guvernamentale de genul TARP (Troubled Asset Relief Program). Senatorul care a facut aceasta propunere este Claire McCaskill, un aliat apropiat al actualului presedinte al Statelor Unite, a declarat ca a fost revoltata de bonusurile in valaore de 18 miliarde incasate pe Wall Street, dupa ce institutiile vizate primisera ajutorul de la stat, conform CNBC.

Propunerea vine dupa ce Obama a declarat vineri ca acest nivel de bonusuri, in conditiile in care banii provin din buzunarul americanului de rand, este unul "rusinos".

Americanii fac economii cand economia are nevoie de bani

In Statele Unite a scazut dramatic consumul. Americanii economisesc, iar acest lucru vine intr-un moment foarte nepotrivit pentru o economie care se lupta cu recesiunea. Economistii numesc acest fapt "paradoxul cumpatarii". Ceea ce e bine pentru individ - cheltuieli mai mici, economii mai mari - este rau pentru economie atunci cand toata lumea face acest lucru.

  •   2009-02-02
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Cosmina Marinescu: Sfaturi financiare pentru toti membrii familiei, de la mic la mare

Expertul Acasa.ro, Cosmina Marinescu, consilier financiar

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina Andreea Dumitras: Nepotismul in Resurse Umane

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii