Financiar

#banca de pierderi #relansare economie #stabilizare piata financiara

Bancile pentru pierderi ne-ar putea scoate din criza

Participantii la forumul economic de la Davos au luat in calcul posibilitatea crearii unor "banci pentru pierderi", care sa preia activele "toxice" din sistemele financiare.

Aceasta masura ar fi singura solutie pentru incheierea crizei. Insa sprijinul guvernamental ar putea conduce la izolarea creditarii si deglobalizarii finantelor, iar teama de nationalizare ar ridica noi probleme "bancilor bune" create in urma preluarii activelor neprofitabile de catre stat, informeaza The Guardian.

In urma unor discutii aprinse liderii politici si specialistii economici sunt de parere ca solutia crizei o reprezinta bancile pentru pierderi. Acestia au ajuns la concluzia ca economia nu isi va reveni pana in momentul in care pietele financiare nu vor si stabilizate. Iar acest lucru se poate realiza doar daca activele si instrumentele acumulate in urma crizei creditelor ipotecare, care genereaza pierderi uriase si "devasteaza" rezultatele institutiilor financiare, vor fi preluate de guverne si plasate in asa-numitele "banci pentru pierderi", prin aplicarea teoriei "elimina cancerul pentru ca restul organismului sa supravietuiasca".

Astfel ca dupa eliminarea pierderilor din portofoliu, bancile ar putea sa redevina profitabile, sa obtina capital privat si sa reia creditarea catre mediul privat si consumatori, fara a avea nevoie de nationalizare. Insa teama de nationalizare ar ridica noi probleme "bancilor bune" create in urma preluarii activelor neprofitabile de catre stat.

Investitorii privati nu ar avea incredere sa furnizeze capital nou, iar primele infuzii de lichiditate ar trebui derulate tot de guverne, din banii contribuabililor. In schimb, populatia va cere bancilor sa reia creditatea in primul rand pe plan local.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea